...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Podziemna gruszka i czarne jedzenie zadbają o nasze zdrowie

Nie chodzi już tylko o wrażenie, jakie robią na konsumentach czarne bułki, gofry, kluski śląskie czy odkrywany na nowo egzotyczny topinambur. Ich wzrastająca popularność to nie efekt mody na potrawy w zaskakujących barwach i smakach, cieszą się one coraz większą estymą z racji cechującego je prozdrowotnego potencjału.

Do barwienia potraw na czarno szefowie kuchni używają zazwyczaj węgla bambusowego lub kokosowego, często także sepii z mątwy, choć ta pozostawia lekko rybny smak. O wiele lepszym rozwiązaniem okazuje się być wykorzystanie węgla drzewnego z wierzby wiklinowej, a to z racji na jej bardzo bogaty skład mineralny.

 

 

Marcin Pieczyński z firmy Eco4Me, należącej do Stowarzyszenia Polska Ekologia, a zajmującej się produkcją węgla aktywowanego z wierzby wiciowej, podkreśla, że jej plantacje rozlokowane są na wyselekcjonowanych polach Spółdzielni Dolina Mogilnicy, skład gleby których obfituje w pożądane przez człowieka miko- i makroelementy. Podczas wzrostu roślina pobiera je z i magazynuje w tkankach. Procesy prowadzące do pozyskania węgla aktywowanego nie eliminują ich, a w wyrobie gotowym są one wręcz skondensowane.

Badania dowiodły, że dodatek węgla aktywowanego do spożywanego pokarmu (w ilości 0,3-0,5%), czyli np. do chleba, zwiększa przyswajalność pokarmu, wzmacnia odporność organizmu, dezaktywuje mykotoksyny zawarte w pożywieniu, a także wiąże metale ciężkie –dowiodłytego analizy przeprowadzone w Katedrze Hodowli Drobiu w Olsztyńskim UWM oraz w Katedrze Hodowli Trzody UP w Poznaniu. 

 

W ostatnim czasie na popularności zyskuje również topinambur, nazywany też podziemną gruszką. Jest on rośliną niedocenianą w Polsce, a posiadającą wysoki potencjał leczniczy i łatwą w uprawie. Topinambur może być wykorzystany w 100%: bulwy do skonsumowania przez ludzi lub zwierzęta gospodarskie, a łodygi i liście – jako karma dla zwierząt lub podłoże do grzybów jadalnych, na przykład boczniaków. Innym sposobem spożytkowania łodyg jest produkcja wysokoenergetycznego granulatu.


Z rozmów z dietetykami wynika, że bulwy podziemnej gruszki to uniwersalny środek wspomagający leczenie wielu chorób. Poleca się je osobom, które przeszły chemioterapię, ponieważ wzmacniają układ immunologiczny. Inulina w nich zawarta wspiera rozwój korzystnych dla organizmu kultur bakterii, odpowiedzialnych za lepsze wchłanianie witamin i usuwanie szkodliwych mikroorganizmów. Topinamburowi przypisuje się też właściwości detoksykujące, wspomagające odporność i ułatwiające odchudzanie. Jest ponadto dobrym źródłem krzemionki, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie.
W związku z tymi informacjami jedzenie czarnego chleba i popijanie go herbatą z dodatkiem surowego topinamburu zaczyna nabierać zupełnie innego znaczenia, przestaje być tylko modą.

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji