...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Podziemna gruszka i czarne jedzenie zadbają o nasze zdrowie

Nie chodzi już tylko o wrażenie, jakie robią na konsumentach czarne bułki, gofry, kluski śląskie czy odkrywany na nowo egzotyczny topinambur. Ich wzrastająca popularność to nie efekt mody na potrawy w zaskakujących barwach i smakach, cieszą się one coraz większą estymą z racji cechującego je prozdrowotnego potencjału.

Do barwienia potraw na czarno szefowie kuchni używają zazwyczaj węgla bambusowego lub kokosowego, często także sepii z mątwy, choć ta pozostawia lekko rybny smak. O wiele lepszym rozwiązaniem okazuje się być wykorzystanie węgla drzewnego z wierzby wiklinowej, a to z racji na jej bardzo bogaty skład mineralny.

 

 

Marcin Pieczyński z firmy Eco4Me, należącej do Stowarzyszenia Polska Ekologia, a zajmującej się produkcją węgla aktywowanego z wierzby wiciowej, podkreśla, że jej plantacje rozlokowane są na wyselekcjonowanych polach Spółdzielni Dolina Mogilnicy, skład gleby których obfituje w pożądane przez człowieka miko- i makroelementy. Podczas wzrostu roślina pobiera je z i magazynuje w tkankach. Procesy prowadzące do pozyskania węgla aktywowanego nie eliminują ich, a w wyrobie gotowym są one wręcz skondensowane.

Badania dowiodły, że dodatek węgla aktywowanego do spożywanego pokarmu (w ilości 0,3-0,5%), czyli np. do chleba, zwiększa przyswajalność pokarmu, wzmacnia odporność organizmu, dezaktywuje mykotoksyny zawarte w pożywieniu, a także wiąże metale ciężkie –dowiodłytego analizy przeprowadzone w Katedrze Hodowli Drobiu w Olsztyńskim UWM oraz w Katedrze Hodowli Trzody UP w Poznaniu. 

 

W ostatnim czasie na popularności zyskuje również topinambur, nazywany też podziemną gruszką. Jest on rośliną niedocenianą w Polsce, a posiadającą wysoki potencjał leczniczy i łatwą w uprawie. Topinambur może być wykorzystany w 100%: bulwy do skonsumowania przez ludzi lub zwierzęta gospodarskie, a łodygi i liście – jako karma dla zwierząt lub podłoże do grzybów jadalnych, na przykład boczniaków. Innym sposobem spożytkowania łodyg jest produkcja wysokoenergetycznego granulatu.


Z rozmów z dietetykami wynika, że bulwy podziemnej gruszki to uniwersalny środek wspomagający leczenie wielu chorób. Poleca się je osobom, które przeszły chemioterapię, ponieważ wzmacniają układ immunologiczny. Inulina w nich zawarta wspiera rozwój korzystnych dla organizmu kultur bakterii, odpowiedzialnych za lepsze wchłanianie witamin i usuwanie szkodliwych mikroorganizmów. Topinamburowi przypisuje się też właściwości detoksykujące, wspomagające odporność i ułatwiające odchudzanie. Jest ponadto dobrym źródłem krzemionki, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie.
W związku z tymi informacjami jedzenie czarnego chleba i popijanie go herbatą z dodatkiem surowego topinamburu zaczyna nabierać zupełnie innego znaczenia, przestaje być tylko modą.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji