...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Pokrój i zapakuj z linią Dovaina

Klienci preferują pieczywo pakowane (bo higieniczne), wobec czego pakowane coraz częściej są już nie tylko całe bochenki, ale i połówki chleba, a nawet kilka kromek. Popyt na pieczywo krojone, szczególnie w dobie pandemii, spowodował, że w piekarniach tworzy się wąskie gardło.

Praca oddzielnych modułów krajalnicy, pakowarek i klipsiarek generuje duże zaangażowanie personelu oraz pochłania cenny czas. Skutecznym i praktycznym rozwiązaniem elastycznego i szybkiego konfekcjonowania są linie krojąco-pakujące, obecne od kilku lat na naszym rynku, a zasadność ich użycia tłumaczą wysoka wydajność, szybkość i komfort pracy.


Sekcja krojenia
Wysoka i realna wydajność w przypadku krajalnic Dovaina (które od kilku lat można spotkać na naszym rynku) to efekt precyzyjnie współpracujących trzech taśm: dolnej podającej, dwóch bocznych pionowych stabilizujących bochenek i górnej dociskowej. Zaletą wyróżniającą system Dovaina są boczne pionowe prowadnice łańcuchowe ze stali nierdzewnej, wyposażone w zęby stabilizu­jące bochenek podczas krojenia. Ponadto łańcuchy te są bardzo wytrzymałe. Inni producenci montują w tym miejscu plastikowe taśmy, które z czasem się wycierają, a to zmniejsza prędkość podawania chleba pod noże. Wszystkie taśmy w liniach Dovaina pracują z jednakową prędkością, doprowadzając bochenki do noży precyzyjnie, skutecznie i szybko. Wydajność krajalnicy jest wyróżniająca i może wynosić nawet 4200 szt./h.

 

 

Noże w zależności od rodzaju chleba mogą pracować z różną prędkością, regulowaną poprzez ekran sterowniczy. W systemie taśmowym zamontowane są na dwóch bębnach, które w od­różnieniu od wytworów innych producentów nie są pokrywa­ne żadną powłoką. Dzięki temu łatwo się je regeneruje (nawet we własnym zakresie) bez konieczności kosztownej wymiany. W przypadku uszkodzenia wymiana noża następuje wyjątkowo szybko i sprawnie. Napinane przez siłownik pneumatyczny bęb­ny zwalniają naprężenie noży po wciśnięciu guzika, umożliwiając szybką wymianę uszkodzonego. Ponowne naciśnięcie przycisku powoduje naprężenie wszystkich noży. O uniwersalności linii Dovaina stanowi system regulacji pręd­kości noży, który jest w standardzie wyposażenia. Na ekranie sterowniczym wybiera się dany produkt, który ma zapamiętaną i przypisaną prędkość krojenia. Jest to funkcja niezbędna dla sprawnego i efektywnego krojenia różnych gatunków pieczywa.


Sekcja Pakowania
Bochenek po opuszczeniu sekcji krojenia jest transportowany przez boczne pionowe taśmy do stacji obsługi ręcznej (w przypad­ku krajalnic półautomatycznych). Pracownik nie musi wydostawać pokrojonych bochenków, a jedy­nie przesuwa je na taśmę pako­wania, gdzie rozdmuchiwane są worki (w przypadku automatycznych linii odbywa się to bez udziału rąk ludzkich). Szybkość pakowania zależy od sprawności obsługi; to maks. 3600 szt./min. Po odessaniu powietrza z worka zapa­kowane pieczywo przesuwane jest do klipsownicy. W zależności od wielkości chleba, klipsownica ma regulowany zderzak, który gwarantuje zamknięcie worka we właściwym miejscu. Specjalnie dla pakowania połówek bochenka zamontowany jest też rozdzie­lacz ułatwiający pracę. Im cięższy chleb, tym trudniej go pokroić. Należymy do krajów, w którym kultura jedzenia chleba żytniego razowego o gęstej strukturze miąższu i twardej skórce jest mocno zakorzeniona. Dlatego krajalnica Dovaina wyposażona została w unikatowy sys­tem smarowania noży z regulacją (system kropelkowy) i filtrem do odzyskiwania oleju. W tym systemie notuje się kilkakrotnie mniejsze zużycie oleju, nie ma też typowego tłustego osadu na elementach krajalnicy. Ułatwia to zachowanie wysokiego poziomu higieny, bez szansy dla pleśni. Maksymalna długość chleba, z jaką dobrze radzi sobie system Dovaina, to aż 400 mm. Aby piętki po obu stronach były takiej samej wielkości, pozycję chleba ustawia się poprzez 2 pokrętła, które regulują szerokość listew doprowadzających. W ten sposób pieczywo jest centrowane z dopasowaniem wielkości. Niektórzy szukają krajalnic dla nietypowo niskich produktów, nawet o wys. 60 mm. Dzięki transporterom bocznym w systemie łańcucha z zę­bami linia Dovaina umożliwia krojenie również takiego pieczywa.

 

Uwzględniając uwarunkowania lokalowe, linie krojąco-pakujące Dovaina mogą mieć ułożenie w kształcie litery U, L albo Z. Wy­godny układ pracy w kształcie litery U pozwala na to, żeby system obsługiwany był tylko przez dwie osoby. Po skończonej pracy linia powinna być wyczyszczona przez pistolet pneumatyczny, znajdujący się w standardowym wyposażeniu, po­zwalający na wydmuchanie z sekcji cięcia pozostałości po krojeniu. Mocnym atutem linii krojąco-pakujących Dovaina jest ergonomia podawania chleba, wysoko punktowana przez personel obsługujący. Transporter umieszczony jest na wygodnej wysokości, co przekłada się na szybkość pracy i mniejsze obciążenie pleców. Nawet jeśli ceny systemów krojąco-pakujących Dovaina są konku­rencyjne, producent nie oszczędza na komponentach. Konstruk­cja wykonana jest bardzo solidnie ze stali nierdzewnej. Wszystkie podzespoły są markowe i, co ważne, ogólnodostępne.

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji