czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Prezent na Gwiazdkę 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Mariusz Górecki – zastępca szefa cukierni w Cukierni Pavlowa w Luboniu

RECEPTURA

Brownie
250 g białka
90 g cukru
250 g czekolady 75%
60 g masła
50 g żółtka

Ubić białko z cukrem. Czekoladę z masłem upłynnić. Gdy białko się ubije, dodać na dwa razy żółtko. Pod koniec wymieszać z upłynnioną czekoladą. Piec w 190°C przez 10-13 min.

Mandarynkowa galaretka
70 g pulpy mandarynkowej
15 g miodu akacjowego
2 g żelatyny

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pulpę podgrzać z miodem, a następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać do formy lub na blaszkę, żeby wyciąć pożądaną wielkość.

Cremeux marakuja
2,5 g żelatyny
100 g puree z marakui
40 g jajek
65 g żółtka
68 g cukru
80 g masła

Żelatynę namoczyć. Jajka, żółtko, cukier i puree podgrzać w misce nad parą do 82oC. Dodać żelatynę. Gdy temperatura spadnie do 50oC, dodać masło i zblendować.




Mus czekoladowy
190 g śmietany
180 g czekolady 64%
50 g czekolady 32%
160 g ubitej śmietany

Śmietanę zagotować. Zalać czekolady i wymieszać. Śmietanę ubitą na 3 dodać na 2-3 razy do genache’u.

Złożenie
Formę do połowy wypełnić musem czekoladowym, rozsmarować na boki. Galaretkę wyłożyć do formy, ułożyć na niej cremeux marakuja i brownie. Zamrozić i udekorować.

 

Mariusz Górecki – zastępca szefa cukierni w Cukierni Pavlowa w Luboniu. Cukiernicze szlify zdobywał u mistrza Przemysława Kuczory z Wrześni. Nowoczesnego cukiernictwa i karmelu uczył się od: Małgorzaty Weber, Pawła Mieszały i Michała Doroszkiewicza. Na swoim koncie ma zwycięstwo w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2012; brał udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników 2012 r. w Sao Paulo, a rok później w eliminacjach do World Chocolate Masters. W 2016 r. zdobył 2. miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016.


 

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe