...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Różyczki makowcowe - bukiet - Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl

autor: Monika Kwas, kl. I, ZSZ Warsztaty szkolne, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologia produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajna-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza

RECEPTURA   

Ciasto
50 dag mąki pszennej typ 500    
35 g drożdży
2 g soli
4 g cukru
250 ml mleka                 
120 g jaj (2 szt.)          
50 g masła

Mleko lekko podgrzać (32oC) w naczyniu, dodać drożdże z łyżką mąki i rozetrzeć. Odstawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ciepłej miski wsypać mąkę, dodać sól, rozczyn, przestudzone rozpuszczone masło i jaja. Zarobić i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.

Masa makowa
50 dag maku niebieskiego
20 dag masła
140 g jaj (2 szt.)                
aromat zapachowy (migdałowy)
20 dag cukru                   
15 dag bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)

Mak parzyć ok. 30 minut. Odcedzić i trzykrotnie zmielić. Bakalie namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie lub w dowolnym alkoholu przez ok. 30 minut. Namoczone migdały obrać ze skórki i rozdrobnić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę jajowo-cukrową. Do zmielonego maku dodać przestudzone roztopione masło, masę jajowo-cukrową oraz aromat zapachowy (migdałowy).



PRZYGOTOWANIE
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe podzielić na mniejsze kęsy, aby uformować paski o boku 20-25 cm i szerokości 7 cm. Każdy pasek posmarować masą makową i zwijać niezbyt ściśle (ciasto jeszcze podrośnie). Gotowe porcje układać na wyłożonej pergaminem blaszce tortowej (duża tortownica), zaczynając od brzegu tortownicy. Formowanie nie wymaga idealnie równych rozmiarów - jedne różyczki mogą być grubsze, inne wyższe, ale całość ułożenia bukietu różyczek zależy od pomysłu wykonawcy. Różyczki przed pieczeniem lekko posmarować rozbitym białkiem lub przegotowaną wodą. Piec w temperaturze 180-200oC przez ok. 60 minut.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji