...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Sernik z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

autor: Łukasz Papierniak, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok

RECEPTURA

Składniki

Sernik
150 g podłużnych biszkoptów
200 g ciasteczek amaretti
250 g serka mascarpone
250 g kremowego serka śmietankowego
500 ml śmietanki 30%
3 kopiate łyżki cukru pudru
1,5 szklanki ajerkoniaku
4 łyżki żelatyny

Poncz do nasączenia biszkoptów
1 szklanka wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2- 3 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo
gotowa polewa czekoladowa



Sposób przygotowania

Poncz do biszkoptów
1. Kawę wymieszać z cukrem i rozpuścić we wrzątku, po przestudzeniu dodać spirytus
2. Biszkopty nasączyć ponczem.

Masa sernikowa
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć nasączone biszkopty.
2. Obydwa serki krótko zmiksować z ajerkoniakiem – tylko do połączenia się składników.
3. Mocno ochłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i delikatnie połączyć z serkami przy pomocy łyżki.
4. Żelatynę zalać niewielką ilości zimnej wody ( około 1/4 szklanki) i pozostawić do napęcznienia
5. Dodać taką samą ilość wrzątku i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny (można ewentualnie lekko podgrzać).
6. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
7.Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopty, ułożyć warstwę ciastek amaretti
8. Ponownie wyłożyć drugą warstwę masy serowej i ułożyć pozostałe ciasteczka.
9. Sernik schłodzić w lodówce do momentu stężenia.
10. Powierzchnię sernika ozdobić polewą czekoladową.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji