...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Wielkanocna babka marcepanowo-makowa

Autor: Cukiernik Piotr Burzawa, Piekarnia-Cukiernia "Buła"

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Receptura na 7 sztuk

Składniki:
500 g jaj 
600 g cukru
850 g mąki typu 500
50 g proszku do pieczenia
500 g wody
400 g marcepanu Perla Zeelandia
450 g tłuszczu płynnego Maestro Kruszwica
350 g maku zmielonego


Sposób przyrządzenia:
Jajka i cukier ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ręcznie mieszając. Marcepan miksujemy, rozrabiając z wodą, i dodajemy do masy biszkoptowej. Następnie wlewamy tłuszcz płynny Maestro i na koniec dodajemy mak. 
Rozdzielamy masę biszkoptowo-tłuszczową na części o gramaturze 500 g i umieszczamy w foremkach wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy babkę w temperaturze 170°C, w zależności od rodzaju pieca, przez około 40 minut. Obciągamy babkę białą czekoladą (Polewa Satina), ozdabiamy ciemną polewą i dekorujemy kwiatuszkami z masy marcepanowej Perla. Do dekoracji użyto dodatkowo prażonych płatków migdałów i perełek czekoladowych Zeelandia.

Zapamiętaj:

  • Możesz użyć niezmielonego maku.
  • W miarę możliwości używaj jajek o temperaturze pokojowej lub podgrzej masę jajowo-cukrową (zmniejszy to czasnapowietrzania masy i pozwoli zwiększyć jej objętość).
  • Przesiej mąkę, łącząc ją z proszkiem do pieczenia. 
  • Rozrabiając masę migdałową, wodę dolewaj częściami ‒ w ten sposób unikniesz dużej granulacji marcepanu.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać








Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji