Autor: Agnieszka Szyper, klasa IIa, Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu
nauczyciel: Bożena Witkowska
Receptura
Składniki
2 wcześniej upieczone cienkie spody biszkoptowe
Masa
likier Maraskino do nasączenia biszkoptu
45 dag sera ricotta
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
5 dag gorzkiej czekolady
15 dag kandyzowanych owoców
Wykończenie ciasta
lukier
20 dag zielonej masy marcepanowej
Sporządzanie Wielkanocnej Pokusy
Robimy masę. Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy z alkoholem oraz pokrojonymi w drobną kostkę: czekoladą i kandyzowanymi owocami. Biszkopt nasączamy alkoholem i smarujemy masą. Drugi biszkopt o również nasączamy alkoholem, przykrywamy nim masę. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy górę lukrujemy, a boki przykrywamy zielonym marcepanem.