uczeń: Anna Stadnik
Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu
Składniki (na 12 sztuk):
• 265 g mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 120 g cukru
• 210 ml mleka
• 1 jajko
• 80 ml oleju
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• konfitura z owoców dzikiej róży
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, olej i ekstrakt. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką. Do foremek wkładamy po łyżeczce masy, następnie łyżeczkę konfitury i kolejną warstwę ciasta (do 2/3 wysokości foremki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Pozostawiamy na 5 minut w formie, a następnie wyjmujemy babeczki i studzimy na kratce.
Krem czekoladowy:
• 125 g miękkiego masła
• 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
• 80 g dobrej jakości białej czekolady
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1/8 szklanki śmietanki kremówki
Wykonanie
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ekstrakt i kremówkę i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy letnią czekoladę i dalej ucieramy.
Wykończenie
Do ozdobienia: kolorowe groszki, podłużne i miniaturowe pianki Jo-Jo, kolorowe posypki, wiórki kokosowe
Wierzch babeczek smarujemy kremem, następnie obsypujemy wiórkami. Z większych pianek wykonujemy uszy, mniejsze elementy możemy wycinać za pomocą nożyczek kuchennych. Wszystkie elementy przyklejamy smarując je odrobioną kremu.
Nauczyciel :Bożena Witkowska