autor: Blog "Z cukrem pudrem"
Autor: Magdalena Ostapińska; klasa II b, RZSZ w Zamościu
Nauczyciel: Bożena Witkowska
Receptura wraz ze zdjęciem opublikowana jako "Świąteczna Pokusa" była plagiatem ze strony http://www.zcukrempudrem.blogspot.com (tutaj). Przepraszamy za zaistniałą sytuację.
RECEPTURA
Ciasto orzechowo-rumowe
1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
Krem
250 g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka rumu
1 szklanka mleka
Przygotowanie
Jajko ubić z połową cukru, dodać śmietanę. Nadal miksując, dodać mąkę z sodą, pozostałą część cukru i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 3 równe części: jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
Tortownicę o średnicy 22 cm (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w temp. 180oC przez około 15 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Krem
W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu i energicznie mieszając, podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić. Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.
Wykończenie ciasta
Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc).