autor: Marcin Kawałko, klasa IIa, Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu
nauczyciel: Bożena Witkowska
Receptura
Ciasto
10 białek
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewać strumieniem zimną margarynę. Miksować. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto wylać do formy i piec 30-40 min. w 180oC.
Masa budyniowa
2 szklanki mleka
200g masła
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
Z mleka, mąki i żółtka ugotować budyń i ostudzić. Budyń dodawać do masła utartego z cukrem cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
Wykończenie
Ciasto przekroić i przełożyć masą kokosową.