...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , RzZSZ w Zamościu, materiał promocyjny

Gwiazda Betlejemska

Autor: Joanna Jakubiak, klasa II b, RZSZ w Zamościu
Nauczyciel : Bożena Witkowska

Receptura

Składniki na ciasto
330 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
125 g masła
2 łyżki miodu
10 łyżek mleka

Składniki na krem
500 ml mleka
100 g cukru
1 cukier waniliowy
75 ml kaszy manny
125 g margaryny + 200 g masła o temp. pokojowej
1-2 łyżki soku z cytryny

Składniki dodatkowe
250 g powideł śliwkowych
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
500 ml słoika wiśni drelowanych
cukier puder

 

Przygotowanie ciasta
1. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, dodać sodę. Wymieszać do połączenia się składników. Wbić jajko. Dodać pokrojoną w większą kostkę margarynę, dodać miód, wlać mleko. Wszystko zagnieść na jednolitą konsystencję, aż powstanie kula. Podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 1,5-3 godz.  Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyć 1 część ciasta.
2. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Piec 6-8 min. Ostudzić. Z pozostałymi porcjami ciasta zrobić to samo.

Przygotowanie kremu
1. Połowę mleka podgrzać, dodać cukier i cukier waniliowy. Do drugiej części mleka wsypać kaszkę – wymieszać i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować do momentu zgęstnienia kaszki, następnie ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnej kaszki. Dodać sok z cytryny. Chwilę miksować, żeby składniki się połączyły.

Wykończenie ciasta
1. Dwa pierwsze placki posmarować połową powideł.
2. Posypać połową orzechów.
3. Wyłożyć połowę wiśni.
4. Posmarować ostrożnie połową zawartości kremu tak, aby wiśnie nie przemieszczały się za bardzo w inne miejsce.
5. Udekorować.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji