Autor: Joanna Jakubiak, klasa II b, RZSZ w Zamościu
Nauczyciel : Bożena Witkowska
Receptura
Składniki na ciasto
330 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
125 g masła
2 łyżki miodu
10 łyżek mleka
Składniki na krem
500 ml mleka
100 g cukru
1 cukier waniliowy
75 ml kaszy manny
125 g margaryny + 200 g masła o temp. pokojowej
1-2 łyżki soku z cytryny
Składniki dodatkowe
250 g powideł śliwkowych
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
500 ml słoika wiśni drelowanych
cukier puder
Przygotowanie ciasta
1. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, dodać sodę. Wymieszać do połączenia się składników. Wbić jajko. Dodać pokrojoną w większą kostkę margarynę, dodać miód, wlać mleko. Wszystko zagnieść na jednolitą konsystencję, aż powstanie kula. Podzielić na 3 równe części i włożyć do lodówki na 1,5-3 godz. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyć 1 część ciasta.
2. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Piec 6-8 min. Ostudzić. Z pozostałymi porcjami ciasta zrobić to samo.
Przygotowanie kremu
1. Połowę mleka podgrzać, dodać cukier i cukier waniliowy. Do drugiej części mleka wsypać kaszkę – wymieszać i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować do momentu zgęstnienia kaszki, następnie ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnej kaszki. Dodać sok z cytryny. Chwilę miksować, żeby składniki się połączyły.
Wykończenie ciasta
1. Dwa pierwsze placki posmarować połową powideł.
2. Posypać połową orzechów.
3. Wyłożyć połowę wiśni.
4. Posmarować ostrożnie połową zawartości kremu tak, aby wiśnie nie przemieszczały się za bardzo w inne miejsce.
5. Udekorować.