...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Wszystko z jednej ręki – projekt piekarni w systemie „pod klucz”

We wrześniu 2015 r. ruszyła produkcja w nowo wybudowanym zakładzie piekarni Kłos. Celem inwe­stycji było unowocześnienie produkcji tak, by nie ucierpiała na tym wysoka jakość produktów, stanowiąca o marce Kłos od 25 lat. Równocześnie dążono do poprawy warunków pracy, które bez automatyzacji są ciężkim wysiłkiem fizycznym.

Dla wykonawcy projektu wyposażenia poprzecz­ka została zawieszona wysoko. Konfiguracja nowego parku maszynowego musiała sprostać dużej wydajności, utrzymaniu jakości premium i różnorodności produktów.

Założenia projektowe
Obok automatycznego systemu załadunku zsynchronizowanego z termoolejową insta­lacją piecową zaplanowano rozbudowaną instalację chłodniczą (największą, jak do­tąd, w Polsce). Firma Kłos oczekiwała rów­nież projektu optymalizacji energetycznej, który przekonywałby liczbami i możliwo­ścią wykorzystania odzyskiwanej energii. Prezes firmy Marian Kurzyca założył moż­liwość zmniejszenia emisji szkodliwych spa­lin (zawierających siarkę) do środowiska. Wyzwanie podjęło kilka firm, wykonawcą został GETH – generalny przedstawiciel firmy MIWE w Polsce. Argumentami „za” były wysoka jakość oferowanych urządzeń i kompleksowość wykonania.

 

Zalety kompleksowej realizacji projektu
Wybór jednego oferenta to rozwiązanie gwarantujące przede wszystkim spójność instalacji. Miejsca synchronizacji systemów w przypadku kilku niezależnych wykonaw­ców są wyeliminowane. Z perspektywy ofe­renta kompleksowe rozpatrywanie potrzeb w fazie planowania pozwala na wnikliwą analizę i wyszukiwanie ciekawych rozwią­zań. Tej decyzji sprzyjają również inne aspekty, jak komunikacja ekipy projekto­wo-budowlanej z jedną ekipą montażową (jedno źródło rzutów, przyłączy, rysunków). Inwestorom łatwiej stawiać wymagania, a wykonawca jest świadomy odpowiedzial­ności za całą instalację. Na dalszym etapie wygodna jest możliwość kopiowania i wgry­wania „softu” w poszczególnych sterow­niach (wymienne panele), które są kom­patybilne.

 

Nowa hala i instalacja piecowa
Hala nowego zakładu zaprojektowana została z rozmachem, dlatego wkompo­nowanie urządzeń w ciąg technologiczny było dość swobodne. Wysokość budynku pozwoliła na zamontowanie dwóch 12-po­ziomowych termoolejowych pieców wsa­dowych MIWE TE. Piece termoolejowe ze względu na łagodną atmosferę posiadają najlepsze właściwości wypiekowe (stabil­ność spodu chleba, dobra wilgotność bez efektu wysuszania, zróżnicowany koloryt skórki), dlatego od samego początku były bezsporną częścią wyposażenia. Zakłada­na wysoka wydajność nowej piekarni Kłos była możliwa do osiągnięcia tylko w rytmie pieczenia wsad za wsadem i tylko z piecami MIWE TE. W 12-półkowych piecach termo­olejowych wydzielone są cztery niezależne obiegi, dlatego parametry wypiekowe mogą być dopasowane do każdej z grup półek osobno. Daje to dużą elastyczność w za­kresie pieczonego asortymentu, pozwa­la szybko zareagować na potrzeby rynku z opcją wyłączenia grup półek przy braku obłożenia.

Uzupełnieniem pieców wsadowych są ter­moolejowe piece wózkowe MIWE ther­mo static. Są to urządzenia uniwersalne, ze względu na właściwości wypiekowe porównywalne z piecami wsadowymi, ze względu na łatwość załadunku z pie­cami obrotowymi – dlatego tak dobrze wkomponowały się w filozofię piekarni Kłos. Zastosowany nowy system zaparowa­nia MIWE atmo-jet pozwala na wtłaczanie nasyconej pary o wyższym ciśnieniu. Sys­tem gwarantuje połysk i chrupkość skórki oraz oszczędność energii. Piece, co nie jest bez znaczenia, znajdują się vis a vis komór chłodniczych, przejmują bowiem wypiek pieczywa z odroczonego garowania (bułki, drożdżówki, chleby foremkowe).

 

Automatyczny załadunek MIWE athlet
Pieczywo – z garowni MIWE KR ustawio­nych wyspowo przed instalacją piecową z automatycznym systemem załadunku – trafia na stół athleta dwutorowo: wy­kładane ręcznie z koszyków garowniczych lub z poprzecznych aparatów załadowczych na stół pośredni MIWE pic up; z desek ga­rowniczych poprzez dokowany stół podaw­czy. Taśma stołu, wykonując ruch do przo­du, przekazuje produkty na stół pośredni, powracając do tyłu, odkłada puste deski.

MIWE athlet XXL to największy system przystosowany do pracy 3-zmianowej, który obsługuje do 36 komór. W piekarni Kłos zachowana jest rezerwa mocy na ko­lejny piec. Zmiana konstrukcji listwy zębatej osi pionowej przyczyniła się do podniesie­nia tempa pracy athleta, co potwierdziło mocną pozycję systemu na rynku. Wyła­dunek upieczonego pieczywa jest punktu­alny i bezkolizyjny, z taśmy stołu na taśmę transportową (uprzednio przechodząc etap zraszania). Taśma transportowa biegnie tuż za piecami w linii pochyłej i dalej do koszy sklepowych. Piece wsadowe i system zała­dowczy obsługiwane są z centralnego panelu sterowniczego, gdzie wyświetlane są infor­macje o pracy całego systemu. Obsługa ste­rowania, wbrew obawom, nie jest skompliko­wana. System zgłaszania braku pożądanych parametrów (np. niedomknięte drzwi ogro­dzenia, niedostateczna temperatura) ułatwia szybką interwencję.

 

Systemy chłodnicze
Wysoka rzemieślnicza jakość produktów piekarni Kłos może być utrzymana jedynie w technologii opartej na systemach chłod­niczych. Świadomy inwestor wie, jakie prze­łożenie na jakość ma zastosowanie odrocze­nia procesu fermentacji. Właściciele firmy postawili na rozbudowany system chłodni­czy, który w perspektywie dalszego rozwoju będzie miejscem rozstrzygającym o walo­rach smakowych i jakościowych produktów. Zamontowana instalacja chłodnicza umoż­liwiła usystematyzowanie procesu techno­logicznego. Jest to dotychczas największa instalacja chłodnicza MIWE na terenie Pol­ski. Z racji jej rozmiarów oraz nowatorskich rozwiązań pozwalających na wykorzystanie odzyskanej energii do ogrzewania komór chłodniczo-garowniczych była najtrudniej­szym wyzwaniem montażowym, wymaga­jącym od serwisu GETH wysokiego poziomu wiedzy technicznej.

Dwufunkcyjna komora szokowego mrożenia MIWE SF (z systemem schładzania przez za­sysanie dla kęsów na kastlach lub nadmu­chiwania dla kęsów na wózkach) pozwa­la na szybkie schłodzenie kęsa w rdzeniu. Schłodzone do zadanej temperatury kęsy trafiają bezpośrednio, specjalnymi koryta­rzami wewnątrz instalacji chłodniczej, bez wyjeżdżania na piekarnię, do komór garow­niczo-chłodniczych MIWE GVA. Tam podda­wane są procesowi fermentacji i ewentualnie stabilizacji. Część produktów po schłodzeniu w szokówce trafia do komór chłodniczych składowania MIWE TLK, gdzie w idealnie dopasowanych warunkach klimatycznych czekają na etap fermentacji.

W projekcie piekarni Kłos po raz pierwszy w Polsce zastosowano wymienniki cieplne płytowe MIWE eco:proof wypełnione gliko­lem. Wykorzystują one odzyskaną zbuforo­waną energię cieplną w postaci wody. Ła­godne ciepło (o temp. ± 45°C) przekazywane jest na ogrzewanie komory chłodniczo-ga­rowniczej (w mniejszym stopniu na rozmra­żanie parowników). Walorem oczywistym w porównaniu z tradycyjnym systemem elek­trycznym jest brak nakładu energii, mniej oczywisty jest fakt, że ciepło zbuforowane w postaci wody tworzy łagodny klimat w ga­rowni, co przekłada się na jakość produktów.
Przy projektowaniu nowego zakładu najważ­niejsza była optymalizacja zużycia energii. Postawiono na odzysk energii nie tylko z pary i spalin, ale również z urządzeń chłodniczych, które pracują 24 h/dobę.

 

Odzysk ciepła
Wszystkie piece termoolejowe zasilane są z usytuowanej w pobliżu kotłowni (mniej­sze straty cieplne podczas transportu), gdzie w systemie tandemowym pracują dwa ko­tły termoolejowe. Naprzemienna praca ko­tłów jest gwarancją bezawaryjności systemu (kotły HKZ master i slave). Nowoczesnym rozwiązaniem jest zamontowanie dwóch modułów odzysku ciepła MIWE eco:nova o mocy 960 kW każdy. Jeden z systemów mieści się w kotłowni, odzyskuje energię wy­łącznie ze spalin. Drugi system stoi blisko pieców termoolejowych i odzyskuje energię w oparciu o dwa niezależne obwody: wyso­kotemperaturowy ze spalin i średniotempe­raturowy z pary. Dzięki oddzieleniu spalin od pary uzyskiwana jest wysoka sprawność cieplna systemu. Do MIWE eco:nova podpię­te są wszystkie kominy i odprowadzenia pary z pieców, a na dach wyprowadzony jest tylko jeden wspólny komin. Odzyskana energia ze spalin i pary buforowana jest w postaci ciepłej wody. W kotłowni zamontowano dwa bufory po 15 000 l każdy oraz jeden 10 000 l. Bufor wysokotemperaturowy ogrzewa wodę użytkową (technologiczną i sanitarną), średniotemperaturowy służy do ogrzania bu­dynku, niskotemperaturowy – do ogrzewania garowni. Odzysk ciepła z pieców wynosi ok. 25% energii zużytej do pieczenia.

*  *  *

Nowy zakład piekarniczy Kłos jest kolejnym przykładem kompleksowej inwestycji wyko­nanej w systemie „pod klucz”. Właściciele piekarni, wybierając najnowocześniejsze na­rzędzia do produkcji pieczywa, są przykła­dem refleksu i odważnych decyzji. Opisana instalacja może stanowić wzór dla polskich piekarzy chcących produkować wysokoga­tunkowe pieczywo w wygodnej atmosferze pracy oraz dla tych, którzy stawiają na no­woczesne rozwiązania, z zachowaniem rze­mieślniczej jakości produktów.

Małgorzata Majdan, GETH


Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji