We wrześniu 2015 r. ruszyła produkcja w nowo wybudowanym zakładzie piekarni Kłos. Celem inwestycji było unowocześnienie produkcji tak, by nie ucierpiała na tym wysoka jakość produktów, stanowiąca o marce Kłos od 25 lat. Równocześnie dążono do poprawy warunków pracy, które bez automatyzacji są ciężkim wysiłkiem fizycznym.
Podobne artykuły
Inwestycje w OZE w sektorze piekarniczo-cukierniczymKroi się kulinarny crowdfunding. Zainwestuj w JustChoppedInstalacje termoolejowe – ich montaż powierz profesjonalistomDla wykonawcy projektu wyposażenia poprzeczka została zawieszona wysoko. Konfiguracja nowego parku maszynowego musiała sprostać dużej wydajności, utrzymaniu jakości premium i różnorodności produktów.
Założenia projektowe
Obok automatycznego systemu załadunku zsynchronizowanego z termoolejową instalacją piecową zaplanowano rozbudowaną instalację chłodniczą (największą, jak dotąd, w Polsce). Firma Kłos oczekiwała również projektu optymalizacji energetycznej, który przekonywałby liczbami i możliwością wykorzystania odzyskiwanej energii. Prezes firmy Marian Kurzyca założył możliwość zmniejszenia emisji szkodliwych spalin (zawierających siarkę) do środowiska. Wyzwanie podjęło kilka firm, wykonawcą został GETH – generalny przedstawiciel firmy MIWE w Polsce. Argumentami „za” były wysoka jakość oferowanych urządzeń i kompleksowość wykonania.
Zalety kompleksowej realizacji projektu
Wybór jednego oferenta to rozwiązanie gwarantujące przede wszystkim spójność instalacji. Miejsca synchronizacji systemów w przypadku kilku niezależnych wykonawców są wyeliminowane. Z perspektywy oferenta kompleksowe rozpatrywanie potrzeb w fazie planowania pozwala na wnikliwą analizę i wyszukiwanie ciekawych rozwiązań. Tej decyzji sprzyjają również inne aspekty, jak komunikacja ekipy projektowo-budowlanej z jedną ekipą montażową (jedno źródło rzutów, przyłączy, rysunków). Inwestorom łatwiej stawiać wymagania, a wykonawca jest świadomy odpowiedzialności za całą instalację. Na dalszym etapie wygodna jest możliwość kopiowania i wgrywania „softu” w poszczególnych sterowniach (wymienne panele), które są kompatybilne.
Nowa hala i instalacja piecowa
Hala nowego zakładu zaprojektowana została z rozmachem, dlatego wkomponowanie urządzeń w ciąg technologiczny było dość swobodne. Wysokość budynku pozwoliła na zamontowanie dwóch 12-poziomowych termoolejowych pieców wsadowych MIWE TE. Piece termoolejowe ze względu na łagodną atmosferę posiadają najlepsze właściwości wypiekowe (stabilność spodu chleba, dobra wilgotność bez efektu wysuszania, zróżnicowany koloryt skórki), dlatego od samego początku były bezsporną częścią wyposażenia. Zakładana wysoka wydajność nowej piekarni Kłos była możliwa do osiągnięcia tylko w rytmie pieczenia wsad za wsadem i tylko z piecami MIWE TE. W 12-półkowych piecach termoolejowych wydzielone są cztery niezależne obiegi, dlatego parametry wypiekowe mogą być dopasowane do każdej z grup półek osobno. Daje to dużą elastyczność w zakresie pieczonego asortymentu, pozwala szybko zareagować na potrzeby rynku z opcją wyłączenia grup półek przy braku obłożenia.
Uzupełnieniem pieców wsadowych są termoolejowe piece wózkowe MIWE thermo static. Są to urządzenia uniwersalne, ze względu na właściwości wypiekowe porównywalne z piecami wsadowymi, ze względu na łatwość załadunku z piecami obrotowymi – dlatego tak dobrze wkomponowały się w filozofię piekarni Kłos. Zastosowany nowy system zaparowania MIWE atmo-jet pozwala na wtłaczanie nasyconej pary o wyższym ciśnieniu. System gwarantuje połysk i chrupkość skórki oraz oszczędność energii. Piece, co nie jest bez znaczenia, znajdują się vis a vis komór chłodniczych, przejmują bowiem wypiek pieczywa z odroczonego garowania (bułki, drożdżówki, chleby foremkowe).
Automatyczny załadunek MIWE athlet
Pieczywo – z garowni MIWE KR ustawionych wyspowo przed instalacją piecową z automatycznym systemem załadunku – trafia na stół athleta dwutorowo: wykładane ręcznie z koszyków garowniczych lub z poprzecznych aparatów załadowczych na stół pośredni MIWE pic up; z desek garowniczych poprzez dokowany stół podawczy. Taśma stołu, wykonując ruch do przodu, przekazuje produkty na stół pośredni, powracając do tyłu, odkłada puste deski.
MIWE athlet XXL to największy system przystosowany do pracy 3-zmianowej, który obsługuje do 36 komór. W piekarni Kłos zachowana jest rezerwa mocy na kolejny piec. Zmiana konstrukcji listwy zębatej osi pionowej przyczyniła się do podniesienia tempa pracy athleta, co potwierdziło mocną pozycję systemu na rynku. Wyładunek upieczonego pieczywa jest punktualny i bezkolizyjny, z taśmy stołu na taśmę transportową (uprzednio przechodząc etap zraszania). Taśma transportowa biegnie tuż za piecami w linii pochyłej i dalej do koszy sklepowych. Piece wsadowe i system załadowczy obsługiwane są z centralnego panelu sterowniczego, gdzie wyświetlane są informacje o pracy całego systemu. Obsługa sterowania, wbrew obawom, nie jest skomplikowana. System zgłaszania braku pożądanych parametrów (np. niedomknięte drzwi ogrodzenia, niedostateczna temperatura) ułatwia szybką interwencję.
Systemy chłodnicze
Wysoka rzemieślnicza jakość produktów piekarni Kłos może być utrzymana jedynie w technologii opartej na systemach chłodniczych. Świadomy inwestor wie, jakie przełożenie na jakość ma zastosowanie odroczenia procesu fermentacji. Właściciele firmy postawili na rozbudowany system chłodniczy, który w perspektywie dalszego rozwoju będzie miejscem rozstrzygającym o walorach smakowych i jakościowych produktów. Zamontowana instalacja chłodnicza umożliwiła usystematyzowanie procesu technologicznego. Jest to dotychczas największa instalacja chłodnicza MIWE na terenie Polski. Z racji jej rozmiarów oraz nowatorskich rozwiązań pozwalających na wykorzystanie odzyskanej energii do ogrzewania komór chłodniczo-garowniczych była najtrudniejszym wyzwaniem montażowym, wymagającym od serwisu GETH wysokiego poziomu wiedzy technicznej.
Dwufunkcyjna komora szokowego mrożenia MIWE SF (z systemem schładzania przez zasysanie dla kęsów na kastlach lub nadmuchiwania dla kęsów na wózkach) pozwala na szybkie schłodzenie kęsa w rdzeniu. Schłodzone do zadanej temperatury kęsy trafiają bezpośrednio, specjalnymi korytarzami wewnątrz instalacji chłodniczej, bez wyjeżdżania na piekarnię, do komór garowniczo-chłodniczych MIWE GVA. Tam poddawane są procesowi fermentacji i ewentualnie stabilizacji. Część produktów po schłodzeniu w szokówce trafia do komór chłodniczych składowania MIWE TLK, gdzie w idealnie dopasowanych warunkach klimatycznych czekają na etap fermentacji.
W projekcie piekarni Kłos po raz pierwszy w Polsce zastosowano wymienniki cieplne płytowe MIWE eco:proof wypełnione glikolem. Wykorzystują one odzyskaną zbuforowaną energię cieplną w postaci wody. Łagodne ciepło (o temp. ± 45°C) przekazywane jest na ogrzewanie komory chłodniczo-garowniczej (w mniejszym stopniu na rozmrażanie parowników). Walorem oczywistym w porównaniu z tradycyjnym systemem elektrycznym jest brak nakładu energii, mniej oczywisty jest fakt, że ciepło zbuforowane w postaci wody tworzy łagodny klimat w garowni, co przekłada się na jakość produktów.
Przy projektowaniu nowego zakładu najważniejsza była optymalizacja zużycia energii. Postawiono na odzysk energii nie tylko z pary i spalin, ale również z urządzeń chłodniczych, które pracują 24 h/dobę.
Odzysk ciepła
Wszystkie piece termoolejowe zasilane są z usytuowanej w pobliżu kotłowni (mniejsze straty cieplne podczas transportu), gdzie w systemie tandemowym pracują dwa kotły termoolejowe. Naprzemienna praca kotłów jest gwarancją bezawaryjności systemu (kotły HKZ master i slave). Nowoczesnym rozwiązaniem jest zamontowanie dwóch modułów odzysku ciepła MIWE eco:nova o mocy 960 kW każdy. Jeden z systemów mieści się w kotłowni, odzyskuje energię wyłącznie ze spalin. Drugi system stoi blisko pieców termoolejowych i odzyskuje energię w oparciu o dwa niezależne obwody: wysokotemperaturowy ze spalin i średniotemperaturowy z pary. Dzięki oddzieleniu spalin od pary uzyskiwana jest wysoka sprawność cieplna systemu. Do MIWE eco:nova podpięte są wszystkie kominy i odprowadzenia pary z pieców, a na dach wyprowadzony jest tylko jeden wspólny komin. Odzyskana energia ze spalin i pary buforowana jest w postaci ciepłej wody. W kotłowni zamontowano dwa bufory po 15 000 l każdy oraz jeden 10 000 l. Bufor wysokotemperaturowy ogrzewa wodę użytkową (technologiczną i sanitarną), średniotemperaturowy służy do ogrzania budynku, niskotemperaturowy – do ogrzewania garowni. Odzysk ciepła z pieców wynosi ok. 25% energii zużytej do pieczenia.
* * *
Nowy zakład piekarniczy Kłos jest kolejnym przykładem kompleksowej inwestycji wykonanej w systemie „pod klucz”. Właściciele piekarni, wybierając najnowocześniejsze narzędzia do produkcji pieczywa, są przykładem refleksu i odważnych decyzji. Opisana instalacja może stanowić wzór dla polskich piekarzy chcących produkować wysokogatunkowe pieczywo w wygodnej atmosferze pracy oraz dla tych, którzy stawiają na nowoczesne rozwiązania, z zachowaniem rzemieślniczej jakości produktów.
Małgorzata Majdan, GETH