autor: Zeelandia
Ciasto truflowe
1000 g Ciasta o smaku Truflowym
500 g oleju
500 g jaj
75 g wody
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 min (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o średnicy ok. 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. Schłodzić.
Creme Brulee czekoladowy
400 g Creme Brulee
1065 g mleka 2 % tł.
1065 g śmietany 30%
Śmietanę podgrzewać. Creme Brulee rozprowadzić w mleku, wlać do gorącej śmietany.
Całość podgrzewać ciągle mieszając (nie napowietrzać) tak, aby zapobiec przypalaniu, zagotować.
450 g Arabesque Noir 58
Do ciepłego Creme Brulee dodać czekoladę i dokładnie połączyć za pomocą blendera. Gotową masę wylać do rantu na schłodzone ciasto truflowe.
Kruszonka
540 g Q´ki Czekoladowe
80 g margaryny
35 g wody
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Powoli dolewać wodę i zwiększyć obroty. Mieszać do połączenia składników. Wypiekać w formie kruszonki w temperaturze 200°C przez ok. 12 minut. Po wypieczeniu wysypać na powierzchnię Creme Brulee czekoladowego.
Galaretka brzoskwiniowa
980 g Paletta Pasta Neutralna
980 g brzoskwini z syropu
Brzoskwinie odsączyć z syropu, zblendować. Połączyć z Paletta Pasta Neutralna, zagotować i wystudzić. Galaretkę dozować na kruszonkę. Zamrozić.
Mus z białej czekolady
1950 g Arabesque Blanc 29
1950 g śmietany 30%
26 g żelatyny
Śmietanę (600 g) zagotować i dodać czekoladę oraz namoczoną w 50 g śmietany żelatynę.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Schłodzić. Pozostałą część śmietany (1300 g) napowietrzyć i dodać do schłodzonego ganachu. Całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus wylać do formy i przykryć zamrożonym ciastem. Całość zamrozić.
Zamsz
760 g Arabesque Blanc 29
305 g oleju
żółty barwnik spożywczy (ilość barwnika według uznania)
Czekoladę Arabesque upłynnić z olejem, połączyć z żółtym barwnikiem i dokładnie zblendować.
Nanosić na zamrożone torty przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w sprayu).
Dekoracja
Dobla
Przyrządzanie
1. Ciasto truflowe
2. Creme Brulee czekoladowy
3. Kruszonka
4. Galaretka brzoskwiniowa
5. Mrożenie
6. Mus z białej czekolady
7. Mrożenie
8. Zamsz
9. Dekoracja