autor: Czel. cuk. Jakub Kardas
Receptura
600 g ciasta francuskiego
500 g ciasta kruchego
100 g śmietanki zwierzęcej 36 %
400 g śmietany roślinnej słodkiej
150 g nadzienia waniliowego Kandy Lauretta
800 g powideł śliwkowych Kandy
Przygotowanie
Pieczemy 4 spody: 2 z ciasta francuskiego i 2 z ciasta kruchego. Prażymy powidła śliwkowe Kandy. Jeszcze gorące powidła wykładamy na kruchy spód i przykrywamy spodem francuskim. Analogicznie wykonujemy drugi blat. Odstawiamy je do wystygnięcia.
Mieszamy śmietany w proporcji 400 g roślinnej i 100 g zwierzęcej. Ubijamy. Dodajemy nadzienie waniliowe Kandy Lauretta.
Tak przygotowaną masę wykładamy na blat, następnie przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Wykańczamy według własnej inwencji, na przykład cukrem pudrem.
W mojej ocenie, mieszanka śmietany z dodatkiem nadzień Lauretta firmy Kandy wyróżnia się pożądaną konsystencją i stabilnością. Obniża koszty i czas wykonywania, nie potrzebuje dosładzania. Tworzy wyśmienitą bazę do użycia likierów, oraz innych alkoholi. Doskonale sprawdza się w produkcji ciast, deserów, tortów.