autor: Kandy
Receptura na blachę 40 x 30 cm
Blat z ciasta czekoladowego 40 x 30 1 szt.
Blat biszkoptowy jasny
0,6 kg jajek
0,15 kg cukru
0,2 kg mąki
Przygotowanie
Jaja ubijamy z cukrem na sztywną masę a potem delikatnie łączymy z mąką. Wylewamy na blachę 40x30 wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180oC
Ganasz
0,1 kg mleka 3,2%
0,1 kg czekolady deserowej
0,1 kg orzechów arachidowych
0,1 kg nadzienia Lauretta o smaku orzechowym
Przygotowanie
Mleko zagotować z czekoladą deserową, następnie dodać orzechy i nadzienie Lauretta o smaku orzechowym.
Masa śmietanowo-orzechowa
1 kg śmietany kremówki 30%
50 g żelatyny
0,2 kg wody
0,5 kg nadzienia Lauretta o smaku orzechowym
Przygotowanie
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z nadzieniem Lauretta o smaku orzechowym, a następnie dodajemy uprzednio namoczoną w wodzie i podgrzaną żelatynę.
Przygotowanie ciasta
Na blat czekoladowy wykładany ganasz. Przykrywamy go blatem z biszkoptu jasnego, na który wykładamy masę śmietanowo-orzechową. Wyrównujemy i dekorujemy np. drobno mielonymi orzeszkami arachidowymi i/lub czekoladą.