autor: AKO S.A.
Pyszny tort z orzechami arachidowymi i nutką orzecha laskowego, nasączony prawdziwym rumem.
Rolada oraz rant kakaowo - orzechowy
470 g Bimix AKO
360 g jaj
100 g wody
20 g kakao
100 g orzechów arachidowych drobnych
------------------------------------------------------------
1050 g
Masa orzechowa
800 g śmietanki
120 g pasty orzechowej
120 g Stabilizator neutralny „Balbina”AKO
100 g wody
---------------------------------------------------------------
1140 g
Syrop rumowy
100 g wody
100 g cukru
50 g rumu
-----------------------------------------------------------------
250 g
Razem surowce 2440 g
ubytki produkcyjne 240 g
waga wyrobu gotowego 2200 g
Przygotowanie
Składniki ciasta na roladę i rant biszkoptowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, a następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach przez ok. 8 min.
Ciasto na roladę (460 g) wyłożyć na blachę 40/60 i posypać na wierzchu orzechem arachidowym drobnym. Piec w temp. 250°C około 6 minut z zaparowaniem. Z pozostałej masy upiec biszkopt (w formie o średnicy 24 cm) w temp. 180°C ok. 20 min. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.
W celu przygotowania ponczu zagotować wodę z cukrem. Po wystudzeniu dodać rum, wymieszać i nasączyć poszczególne blaty ciasta podczas składania.
Śmietankę ubić na 3/4, stabilizator dodać do wody i mieszać ręcznie rózgą przez ok. 1 min. Następnie dodać ubitą śmietankę i pastę orzechową.
Masą orzechową rozłożyć równomiernie na roladzie orzechowej, następnie pokroić w paski o szerokości 2,5 cm i długości 60 cm. Krążek biszkoptowy posmarować masą orzechową. Pierwszy pasek z rolady zwinąć od brzegu w rulonik i postawić go na środku krążka biszkoptowego. Kolejne paski rolady zawijać na postawiony już rulonik. Całość przykryć następnym krążkiem biszkoptowym, wygładzić, schłodzić i udekorować wg uznania.