autor: AKO S.A.
Koncentrat AKO - MINI PĄCZKI
ZASTOSOWANIE
Do szybkiej i powtarzalnej produkcji mini – pączków z dodatkiem maślanki, twarogu lub musu jabłkowego.
ZALETY KONCENTRATU
- Szybkie i łatwe przygotowanie ciasta
- Atrakcyjny wygląd w postaci małych kulek
- Delikatny i miękki miękisz
- Wspaniały smak
RECEPTURA ORAZ TECHNOLOGIA PRZYGOTOWANIA:
PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta przewidziane recepturą wymieszać w miesiarce przy użyciu mieszadła płaskiego na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto zostawić na 20 minut w celu spoczynku. Następnie ciasto szprycować do tłuszczu o temp. 170°C przy pomocy worka cukierniczego lub specjalnego urządzenia dozującego w formie małych kęsów (10 - 30 g) i smażyć je przez ok. 7 – 9 min. Kęsy ciasta w tłuszczu uformują się w kształt kulek, które samoczynnie będą się w nim obracać.
Po usmażeniu mini-pączki posypać cukrem pudrem lub drobnym kryształem.
Uwaga! W wersji z maślanką można stosować maślanki smakowe np. truskawkową, brzoskwiniową itp., które nadadzą mini-pączkom inną nutę smakową.