autor: Prospona
RECEPTURA
Składniki
500 ml śmietanka 30%
500 ml mleko
20 g żelatyna
60 ml woda
35 g Skoncentrowana pasta jagoda PROSPONA
35 g Skoncentrowana pasta malina PROSPONA
Nadzienie Frutamax czarna porzeczka z ziarnem kakaowca
Krążki biszkoptowe ciemne
Posypka czekoladowa
Owoce kandyzowane PROSPONA
Przygotowanie
Śmietankę i mleko podgrzać. Żelatynę namoczyć w wodzie i dodać do ciepłego mleka i śmietanki, dobrze rozpuścić. Całość podzielić na trzy części. Pierwszą część wlewać do foremek silikonowych zapełniając 1/3 ich objętości. Schłodzić. Gdy pierwsza warstwa stężeje do drugiej dodajemy Skoncentrowaną pastę malinową i mieszamy dokładnie. Następnie wylewamy na pierwszą warstwę żelki pozostawiając miejsce na trzecią warstwę jagodową. Schładzamy. Gdy stężeje analogicznie postępujemy z warstwą trzecią dodając do niej Skoncentrowaną pastę jagodową.
Po stężeniu wszystkich warstw, ostrożnie wyjmujemy deser z formy i przekładamy na uprzednio przygotowane krążki biszkoptowe obtoczone czekoladą oraz posypką, przesmarowane warstwą nadzienia Frutamax czarna porzeczka z ziarnem kakaowca.
Dekorować wg uznania używając Owoców kandyzowanych oraz Posypek owocowych.
Uwagi:
Podczas przygotowania deseru należy zwrócić uwagę na szybki proces chłodzenia poszczególnych warstw. Jest to ważne, aby warstwy czekające na dozowanie nie zastygły.