czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Tort na Walentynki 0

dodano ,Redakcja MH, materiał promocyjny

Autorzy: Cukiernicy – technolodzy firmy PROSPONA Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek

     
 

Artukuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Składniki:
Biszkopt
4 jajka
220 g cukru
170 g mąki
4 łyżki oleju
3 g proszku do pieczenia

Krem
800 ml śmietany 30%
40 g żelatyny
80 g WSADU OWOCOWEGO PROSPONA MALINOWEGO

Frużelina®  owoce w żelu - wiśnia

Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, olej, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na połowę. Z pierwszej wykroić kształt serca, natomiast z drugiej mniejsze serce.

25 g żelatyny namoczyć w wodzie, podgrzać, dodać 50 g WSADU OWOCOWEGO MALINOWEGO. Ubić 500 ml śmietany, połączyć z przygotowanym wsadem owocowym.
Na większy biszkopt nałożyć połowę śmietany, przykryć mniejszym blatem, nałożyć resztę śmietany, formując serce. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

15 g żelatyny namoczyć, podgrzać, dodać 30 g WSADU OWOCOWEGO MALINOWEGO, połączyć z 300 g ubitej śmietany. Schłodzony tort dekorować  (np. jak na zdjęciu), używając także Frużeliny® wiśniowej.

Wskazówki:
- Aby ustabilizować ubitą śmietanę, rozpuszczamy żelatynę w 100 ml letniej wody i mieszając, dodajemy wsad owocowy. Tak przygotowany wsad łączymy ze śmietaną. Ułatwi nam to mieszanie i lepsze połączenie składników. 
- Przed dekoracją dobrze jest schłodzić tort. Przygotowaną śmietanę z wsadem szprycujemy przy użyciu worka cukierniczego, pozostawiając wgłębienie na Frużelinę® wiśniową.

Warto dodawać wsady owocowe
- Używając wsadów owocowych, otrzymamy niepowtarzalne smaki śmietan oraz kremów - dozowanie maks. 10%.
- Wsady owocowe nadają wyrobom cukierniczym naturalną barwę, aromat, a kawałki owoców są widoczne.
- Używając  Frużeliny®, każde ciasto oraz deser wzbogacimy o wyjątkowy owocowy akcent w postaci soczystych, kształtnych owoców zanurzonych w lśniącym klarownym żelu.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez PROSPONA Sp. z o. o.

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe