Praca zakwalifikowana do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, ExpoSweet 2012
Autorzy: Mateusz Jurzec, Katarzyna Pęcek
Nauczyciel: mgr inż. Krzysztof Maciejowski
Wsparcie: Firma Prospona
Biszkopt orzechowy (tortownica duża 27`)
• 8 jaj
• 8 łyżek cukru
• 6 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 10 dkg orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy (tortownica duża 27`)
• 8 jaj
• 8 łyżek mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt serce:
• 6 jaj
• 6 łyżek cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Krok 1- białka oddzielić od żółtek
Krok 2- białka ubić na sztywną pianę, utrwalić pianę cukrem, dodając go
Krok 3- dodać do żółtek trochę utrwalonej piany z białek, utrwalonej cukrem
Krok 4- do reszty piany z białek dodać żółtka zmieszane z niewielką ilością piany z białek, lekko wymieszać masę jajowo-cukrową utrwaloną cukrem
Krok 5- do piany z żółtkami dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao (lub orzechy) i proszek do pieczenia
Krok 6- wszystko delikatnie wymieszać
Krok 7- wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 8- piec w temp. 180˚C przez ok. 15-20 minut
Krem orzechowo-kawowy
*Budyń
• 1 l mleka
• 3 jaja
• 3 żółtka
• 6 łyżek mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru kryształu
• 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
Sposób wykonania:
Mleko rozlać na dwie równe części. Jedną część mleka zagotować, do drugiej części dodawać kolejno: jaja, żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Obie części zmieszać i gotować do uzyskania gładkiej masy. Masę wyłożyć do metalowego naczynia i posypać cukrem
Uwaga: Budyń przechowywać 12 godzin w chłodnym pomieszczeniu
* Krem
- orzechy
• 40 dkg orzechów
• 100 ml mleka
• 2 łyżki cukru kryształu
- masa
• 30 dkg margaryny
• 30 dkg masła
• 40 dkg orzechów
• 10 dkg kawy cappuccino-rumowej
• 300 ml spirytusu
Sposób wykonania: (orzechy)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać podsmażając je na wolnym ogniu, wystudzić.
Sposób wykonania: (masa)
Margarynę wraz z masłem napowietrzać do uzyskania jednolitej masy. Dodawać porcjami budyń i na koniec spirytus. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na dwie części, do pierwszej części dodać sparzone orzechy, a do drugiej części dodać kawę cappuccino
Masa cukrowa: (dekoracja: róże czerwone)
• 40 dkg cukru pudru
• 50 ml wody
• 3 łyżeczki glukozy
• 3 łyżeczki żelatyny
• 20 ml barwnika spożywczego (czerwonego)
- Dekoracja- listki zielone
• 2 szt. limonki
• 250 ml wody
• 1 szklanka cukru kryształu
Sposób wykonania: (róże czerwone)
Wodę zagotować, do wody dodać żelatynę, glukozę. Wodę z żelatyną oraz glukozą mieszać do czasu rozpuszczenia się.
Zmieszana wodę z żelatyną oraz glukozą wylać do cukru pudru. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Sposób wykonania: (listki zielone)
Krok 1- limonki sparzyć gorącą wodą
Krok 2- wodę zagotować, dodać do niej cukier kryształ i gotować do rozpuszczenia
Krok 3- do zagotowanej wody z cukrem kryształem dodać limonki i gotować przez ok. 6-8 minut
Krok 4- limonki wyjąć, obłupić ze skórki
Krok 5- skórkę przecinać w paseczki
Masa Russel:
• 30 dkg margaryny
• 30 dkg masła
• 3 jaja
• 30 dkg cukru kryształu
Sposób wykonania masy jajowo-cukrowej:
Krok 1- margarynę wraz z masłem napowietrzać do uzyskania jednolitej masy
Krok 2- cukier zkarmelizować
Krok 3- ubić jaja do uzyskania puszystej masy
Krok 4- do masy z jaj powoli dodawać zkarmelizowany cukier
Krok 5- ubijać do uzyskania gładkiej masy, wystudzić
Krok 6- do napowietrzonej masy tłuszczowej dodać jaja zaparzone syropem cukrowym
Poncz:
• 0,5 l wody
• 30 dkg cukru kryształu
• 10 ml spirytus
• 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
Przełożenie: (od spodu)
1. Biszkopt orzechowy (naponczowany)
2. Krem orzechowo-kawowy
3. Biszkopt kakaowy (naponczowany)
4. Krem orzechowo-kawowy
5. Biszkopt orzechowy (naponczowany)
6. Krem orzechowo-kawowy
7. Biszkopt kakaowy (naponczowany)
8. Masa Russel
9. Biszkopt serce (naponczowany)
10. Krem orzechowo-kawowy
11. Biszkopt serce (naponczowany)
Dekoracja:
- masa cukrowa
- krem Russel
- limonka w syropie
- wstążki cukrowe
- kielich (schłodzić z zdobnikiem dekoracyjnym)