...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Tort "Te Amo"

Praca zakwalifikowana do finału II Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, ExpoSweet 2012
Autorzy: Mateusz Jurzec, Katarzyna Pęcek
Nauczyciel: mgr inż. Krzysztof Maciejowski
Wsparcie: Firma Prospona

Biszkopt orzechowy (tortownica duża 27`)
•    8 jaj
•    8 łyżek cukru
•    6 łyżek mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    10 dkg orzechów włoskich
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy (tortownica duża 27`)
•    8 jaj
•    8 łyżek mąki pszennej
•    3 łyżki mąki ziemniaczanej
•    2 łyżki kakao
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt serce:
•    6 jaj
•    6 łyżek cukru
•    4 łyżki mąki pszennej
•    3 łyżki mąki ziemniaczanej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Krok 1- białka oddzielić od żółtek
Krok 2- białka ubić na sztywną pianę, utrwalić pianę cukrem, dodając go
Krok 3- dodać do żółtek trochę utrwalonej piany z białek, utrwalonej cukrem
Krok 4- do reszty piany z białek dodać żółtka zmieszane z niewielką ilością piany z białek, lekko wymieszać masę jajowo-cukrową utrwaloną cukrem
Krok 5- do piany z żółtkami dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao (lub orzechy) i proszek do pieczenia
Krok 6- wszystko delikatnie wymieszać
Krok 7- wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 8- piec w temp. 180˚C przez ok. 15-20 minut


Krem orzechowo-kawowy
*Budyń
•    1 l mleka
•    3 jaja
•    3 żółtka
•    6 łyżek mąki pszennej
•    6 łyżek mąki ziemniaczanej
•    1 szklanka cukru kryształu
•    2 opakowania cukru waniliowego (32 g)

Sposób wykonania:
Mleko rozlać na dwie równe części. Jedną część mleka zagotować, do drugiej części dodawać kolejno: jaja, żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Obie części zmieszać i gotować do uzyskania gładkiej masy. Masę wyłożyć do metalowego naczynia i posypać cukrem

Uwaga: Budyń przechowywać 12 godzin w chłodnym pomieszczeniu

* Krem
- orzechy
•    40 dkg orzechów
•    100 ml mleka
•    2 łyżki cukru kryształu

- masa
•    30 dkg margaryny
•    30 dkg masła
•    40 dkg orzechów
•    10 dkg kawy cappuccino-rumowej
•    300 ml spirytusu

Sposób wykonania: (orzechy)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać podsmażając je na wolnym ogniu, wystudzić.

Sposób wykonania: (masa)
Margarynę wraz z masłem napowietrzać do uzyskania jednolitej masy. Dodawać porcjami budyń i na koniec spirytus. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na dwie części, do pierwszej części dodać sparzone orzechy, a do drugiej części dodać kawę cappuccino

Masa cukrowa: (dekoracja: róże czerwone)
•    40 dkg cukru pudru
•    50 ml wody
•    3 łyżeczki glukozy
•    3 łyżeczki żelatyny
•    20 ml barwnika spożywczego (czerwonego)

- Dekoracja- listki zielone
•    2 szt. limonki
•    250 ml wody
•    1 szklanka cukru kryształu

Sposób wykonania: (róże czerwone)
Wodę zagotować, do wody dodać żelatynę, glukozę. Wodę z żelatyną oraz glukozą mieszać do czasu rozpuszczenia  się.
Zmieszana wodę z żelatyną oraz glukozą wylać do cukru pudru. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Sposób wykonania: (listki zielone)
Krok 1- limonki sparzyć gorącą wodą
Krok 2- wodę zagotować, dodać do niej cukier kryształ i gotować do rozpuszczenia
Krok 3- do zagotowanej wody z cukrem kryształem dodać limonki i gotować przez ok. 6-8 minut
Krok 4- limonki wyjąć, obłupić ze skórki
Krok 5- skórkę przecinać w paseczki

Masa Russel:
•    30 dkg margaryny
•    30 dkg masła
•    3 jaja
•    30 dkg cukru kryształu

Sposób wykonania masy jajowo-cukrowej:
Krok 1- margarynę wraz z masłem napowietrzać do uzyskania jednolitej masy
Krok 2- cukier zkarmelizować
Krok 3- ubić jaja do uzyskania puszystej masy
Krok 4- do masy z jaj powoli dodawać zkarmelizowany cukier
Krok 5- ubijać do uzyskania gładkiej masy, wystudzić
Krok 6- do napowietrzonej masy tłuszczowej dodać jaja zaparzone syropem cukrowym

Poncz:
•    0,5 l wody
•    30 dkg cukru kryształu
•    10 ml spirytus
•    2 opakowania cukru waniliowego (32 g)

Przełożenie: (od spodu)
1.    Biszkopt orzechowy (naponczowany)
2.    Krem orzechowo-kawowy
3.    Biszkopt kakaowy (naponczowany)
4.    Krem orzechowo-kawowy
5.    Biszkopt orzechowy (naponczowany)
6.    Krem orzechowo-kawowy
7.    Biszkopt kakaowy (naponczowany)
8.    Masa Russel
9.    Biszkopt serce (naponczowany)
10.     Krem orzechowo-kawowy
11.     Biszkopt serce (naponczowany)

Dekoracja:
- masa cukrowa
- krem Russel
- limonka w syropie
- wstążki cukrowe
- kielich (schłodzić z zdobnikiem dekoracyjnym)

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez PROSPONA Sp. z o. o.

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji