Każdy z nas słyszał na pewno powiedzenie, że „je się oczami”. Przyznajmy, że jest w tym dużo prawdy. To potrawy i przysmaki, które pięknie i świeżo wyglądają, przyciągają naszą uwagę i to na nie mamy natychmiast ochotę! To zjawisko na pewno tyczy się także, jeżeli nie w szczególności, wyrobów cukierniczych.
Podobne artykuły
Forma formie nierównaCo wiesz o formach wypiekowych? Aluminium kontra KwasówkiAluminiowe blachy – stosuj z głową!Kolorowe, puszyste produkty aż proszą się o zjedzenie. Ale czy uwagę klienta szybciej przyciągnie ciastko wyeksponowane na estetycznej, czystej, błyszczącej tacy wystawowej, czy rzucone niedbale na papierowej podkładce, która nie wygląda ani na czystą, ani higieniczną. Sądzę, że to pytanie nie wymaga odpowiedzi.
Firma MAGOREX od ponad 20 lat zajmuje się m.in. produkcją tac wystawowych. Znakomita większość tac produkowanych przez MAGOREX wykonana jest z aluminium w gatunku 1050, o grubości 1mm. Gatunek ten cechuje się świetnymi właściwościami antykorozyjnymi oraz łatwą formowalnością. Reaguje bardzo dobrze na procesy anodowania. Drugim, znacznie mniej popularny materiał do produkcji tac jest stal nierdzewna.
Tace aluminiowe
Nasi klienci do wyboru mają różne warianty tac. Zaczynając od tac tłoczonych, po gięte ze spawanymi, wyoblanymi lub otwartymi narożnikami. Aluminiowe tace produkowane są z blachy o grubości 0,8, 0,9 i 1mm.
Tace tłoczone występują jedynie w pięciu określonych wymiarach, a mianowicie: 60x40 cm, 60x20 cm, 48x32 cm, 40x30 cm oraz 40x25 cm. Przy wyborze tego rodzaju tac klient ma możliwość wybrania wysokości rantu – 1 lub 2 cm. Zaznaczmy, że tace wystawowe tłoczone występują jedynie w wersji 4-rantowej. Mają one dodatkowo zawinięty rant, co poprawia ich sztywność.
Kolejnym rodzajem tac aluminiowych, są te gięte ze spawanymi lub wyoblanymi narożnikami. Ich niewątpliwym plusem jest to, że klient ma pełną dowolność, jeśli chodzi o wymiary. Dzięki temu każdy jest w stanie dopasować zestaw tac np. do swojej witryny chłodniczej. W przypadku tego rodzaju jest również dowolność, jeśli chodzi o liczbę oraz wysokość rantów. Najbardziej popularne są jednak tace 3- i 4-rantowe. Taca 3-rantowa może mieć otwarty długi lub krótki bok. Może być on wykończony na płasko, lekko podgięty do góry lub zagięty w dół po kątem 90 stopni (uniemożliwia to np. przesuwanie się tacy aż do samej szyby witryny, a co za tym idzie jej rysowanie). Nie polecamy tac 2-rantowych, ze względu na to, że aluminium, z którego są wykonane, jest stosunkowo miękkie i cienkie, więc tak mała liczba rantów doprowadziłaby do tego, że taca byłaby niestabilna.
Kolejnym wyborem, przed którym stoi klient, zamawiając tace wystawowe gięte, jest wykończenie narożników. Jak zostało wcześniej wspomniane, mogą być spawane, pod kątem 90 stopni lub wyoblane (narożnik półokrągł), co niewątpliwie jeszcze bardziej poprawia ich prezencję. Jest jednak jedno „ale”. W przypadku narożników wyoblanych maksymalna wysokość rantu to ok. 15 mm. Ograniczenie to nie występuje w przypadku narożników spawanych.
W MAGOREX można wybrać także kolor tac. Występują one w 4 podstawowe. Srebrny – uzyskiwany przez proces trawienia, złoty lub szampański – anodowanie, oraz czarny – malowany proszkowo farbami dopuszczonymi do kontaktu z żywnością. Dzięki tej różnorodności łatwo dopasować tace do ogólnego wystroju piekarni czy cukierni, jak również do koloru wykończenia witryn. Coraz bardziej popularny staje się w naszym kraju kolor czarny. Muszę przyznać, że moim zdaniem wyroby na tacy takiego koloru wyglądają obłędne!
Dla cukierników proponujemy także małe tace do ekspozycji pralin. Standardowe wymiary, jakie proponujemy, to 13,5x27,5 cm oraz 17,5x27,5 cm. Standardowo wersja pralinowa występuje w wersji 4-rantowej, z rantami podgiętymi pod kątem 45 stopni, a co za tym idzie z otwartymi narożnikami.
Znajdą Państwo u nas również tace w kształcie trapezu, które idealnie nadają się do dopasowania do lad narożnikowych lub półokrągłych.
Aby aluminiowa tacy wystawowa służyła nam jak najdłużej, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. A mianowicie: nie poleca się krojenia ostrymi narzędziami bezpośrednio na tacach, gdyż powstaną mało estetyczne rysy. Pod żadnym warunkiem nie można wypiekać na tacach wystawowych! Aluminium użyte do ich produkcji jest nieodpowiednie i nieodporne na wysokie temperatury! Nie należy myć ich w zmywarkach przy użyciu zwykłych, klasycznych, silnych detergentów. Wiedząc, że jest to duża niedogodność, MAGOREX wprowadził do swojej oferty środek do zmywarkowego mycia tac (możecie zapytać o niego w naszym dziale handlowym). Jeśli nie używają Państwo zmywarek, to tace najlepiej myć ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu, używając miękkiej gąbki. Należy wystrzegać się również zeskrobywania zaschniętych resztek produktów. Ważne jest również właściwe składowanie oraz obchodzenie się z tacami, gdyż rzucanie nimi i obijanie o twarde powierzchnie, ze względu na miękkość aluminium, doprowadzi do powstania wgnieceń.
Tace ze stali nierdzewnej
MAGOREX oferuje także tace wystawowe ze stali nierdzewnej. Wykonywane są one z blachy o grubości 0,8 mm. W tym przypadku są one dostępne tylko w naturalnym kolorze stali nierdzewnej. Tace z tego materiału występują jedynie w wersji giętej, ze spawanymi lub otwartymi narożnikami. Wszystkie krawędzie są podwójnie zawinięte, co sprawia, że są jeszcze sztywniejsze i stabilniejsze. Tace stalowe cechują się większą wytrzymałością i trwałością, lecz należy liczyć się w tym, że są droższe oraz ok. 2,5 raza cięższe od aluminiowych.
Podsumowując, w dzisiejszych czasach wygląd i prezencja są bardzo ważne. Dlatego warto zadbać o to, żeby Państwa produkty prezentowały się jak najlepiej i „najsmaczniej”. Zapraszamy zatem do współpracy w zakresie wyposażenia Państwa zakładów w tace ekspozycyjne. Mogą się Państwo kontaktować z naszym działem handlowym lub zajrzeć do sklepu internetowego www.sklep.magorex.pl.
Zapraszamy!