czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Najnowsze ogłoszenia

  • Poznaj Warsztat Mistrzów: Sztuka i jakość w lodach rzemieślniczych

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Finezja, piękno wykonania i najwyższa jakość lodów - to wszystko złożyło się na cykl szkoleń "Poznaj Warsztat Mistrzów" z udziałem Filippo Novelli i Aleksandry Sowy, zorganizowanych przez Arlekino i Comprital. Pierwsze spotkanie odbyło się 5 maja br. w Gdańsku przy współpracy z firmą Nestor s.c.

    Na szkolenie do Hotelu Novotel Marina przyjechało ponad 60 zaproszonych gości. Byli to przedstawiciele nie tylko z branży lodziarskiej, ale także liczna grupa właścicieli restauracji i hoteli współpracujących z firmą Nestor, która zaopatruje branże piekarsko-cukierniczą i gastronomiczną w północnej części Polski.

    [img]46[/img]

     

    Zainteresowanie budziły przede wszystkim lodowe sushi Filippo Novelli oraz propozycje deserów lodowych Aleksandry Sowy. Zanim jednak pojawił się polsko-włoski duet, główny technolog firmy Arlekino, Dawid Szulc, scharakteryzował produkty Giubileo, na bazie których powstały wyjątkowe propozycje mistrzów.

    Słowem wyjaśnienia, linia baz i past do lodów Giubileo to gama naturalnych komponetów do produkcji lodów rzemieślniczych, które nie zawierają emulgatorów, tłuszczów roślinnych, aromatów i barwników. Jak przekonywał Dawid Szulc, Giubileo Experience to również "program dający możliwość stworzenia lodów o innym składzie - całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, program przemiany i udoskonalenia lodów rzemieślniczych".

    Połączenie rzemieślniczej jakości i artyzmu

    Jak w praktyce zastosować lody Giubileo, zaprezentowali uczestnicy prestiżowego konkursu dla branży lodziarskiej: Coppa del Mondo della Gelateria. W 2012 r. Filippo Novelli, szef kuchni i pasjonat cukiernictwa, wspólnie z włoską reprezentacją wywalczył mistrzostwo świata, natomiast w tym roku Aleksandra Sowa z polskim teamem zdobyła 3. miejsce. Trudno się dziwić, że szkolenie z ich udziałem cieszyło się dużym zainteresowaniem, a ich wspólny pokaz szybko okazał się prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia.

    Lodowe sushi w wykonaniu Filippo Novelli to nietypowy sposób wykorzystania i prezentacji lodów na naszym rynku. Starannie wykonane, dopracowane w najmniejszych szczegółach sushi nie tylko kusiło wyglądem, ale oferowało zupełnie nowe doznania smakowe. Bazę stanowiły lody ryżowe, lody o smaku zielonej herbaty, czekolady z wasabi, a także lody śliwkowe z żelem owocowym w sezamowej "panierce".

    Jak przekonywał włoski szef kuchni, lodowe sushi to ciekawa propozycja zarówno dla lodziarni, jak i restauracji. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę japońskich restauracji w Polsce, lody w formie i smaku przypominające sushi świetnie uzupełnią menu, co dla wielu lodziarni może oznaczać pomysł na całoroczny biznes.

    Aleksandra Sowa pokazała nie tylko minimalizm w deserach lodowych, ale też proste sposoby na ich efektowną prezentację. Jednym z nich było serwowanie lodów w kieliszku do wina, ustawionym na podświetlonej podstawce (pomysł, który polska reprezentacja wykorzystała podczas Coppa del Mondo della Gelateria 2014).

    [img]45[/img]

     

    Oprócz lodów mango w kieliszku znalazły się drobno pokrojone świeże truskawki, skropione sokiem z limonki - na koniec młoda mistrzyni wypełniła kieliszek gazowanym napojem Sprite, udekorowała listkami mięty, a na podstawie ułożyła cząstki truskawki.

    Aleksandra Sowa, komponując desery lodowe, chętnie korzystała z pokruszonych ciasteczek, które stanowiły element dekoracyjny, a przy okazji izolowały lody od podłoża i zapobiegały ich szybkiemu rozpuszczaniu się.

     

    Dodatkowa oferta

    Podczas szkolenia klienci mieli także okazje zapoznać się z ofertą personalizowanych kubków do lodów włoskiej firmy Medac, dostępnych w ofercie firmy Galago Polska. To szczelne, nieprzemakalne kubeczki, z których nawet osoby uczulone na gluten mogą bez obaw korzystać.

    Podczas spotkania zaprezentowano również maszyny firmy Vegagastro, na których pracowali Mistrzowie. Można było zobaczyć pracę pasteryzatora Easy Mix 60 Plus oraz V-Mix – granitora dwusmakowego z mixem marki Sencotel. Nowością był automat do lodów włoskich BIB Ice Team 1927, który umożliwia regulację napowietrzenia mieszanki lodowej oraz posiada system Double Jacket na cylindrach.

    Spotkanie zakończyło się degustacją lodowego sushi oraz dyskusją na temat nowych smaków. Zainteresowani klienci mogli umówić się na indywidualne prezentacje w swoich zakładach, które poprowadzi technolog firmy Nestor s.c., Paweł Petrykowski.

    Firma Nestor dziękuje klientom za przybycie i zaprasza do fotogalerii.

    Więcej fotografii tutaj

     

    Dowiedz się więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe