autorzy: Magdalena Skarżycka, Paulina Kołtun, nauczyciel: Agnieszka Śledź
szkoła: Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
Ciasto
250 g mąki
250 g cukru
250 g margaryny
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
3/4 szkl. cukru pudru
Sok z połówki cytryny
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękką margaryną i cukrem. Dodajemy startą na tarce o małych oczkach skórkę z całej cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy. Pod koniec ubijania wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotowujemy formę na babkę z kominkiem. Smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Dzięki temu babka nie przyklei się do formy. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z formy. Jeszcze ciepłą babkę polewamy lukrem i dekorujemy według uznania.
Lukier
Cukier puder bardzo dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, rozcieramy łyżką.