autor: Bakels Polska
Babka z metra to nowy sposób na sprzedaż znanego od lat produktu. Delikatny, waniliowo- maślany aromat większości klientów przypomina smaki dzieciństwa: co sobotni wypiek babki przez nasze babcie i mamy. Przygotowując go, bardzo staraliśmy się zachować tradycyjny smak i wygląd.
RECEPTURA
Składniki
1000 g Babka Cięta z Metra
1200 g całych jaj
950 g oleju
1100 g cukru
100 g wody
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy rózgą (5 min/szybkie obroty).Wkładamy do blach o wymiarach 58x10x5 cm po 1400 g gotowej masy (blachy wykładamy papierem pergaminowym). Górę delikatnie posypujemy cukrem kryształem, a za pomocą skrobki cukierniczej i oleju nacinamy delikatnie na całej długości. Pieczemy w 160°C przez 55 min (zamknięty komin).
Po wypieczeniu wyciągamy babkę z formy, wykładamy na półkę sklepową i sprzedajemy na wagę, wielkość kawałka wskazuje klient.