autor: Bakels
RECEPTURA NA BLACHĘ 60 × 40
Ciasto
500 g Ciasta Czekoladowego Koncentrat
480 g mąki
920 g cukru
640 g jaj
560 g oleju
400 g wody
Wszystkie składniki połączyć i mieszać wolno przez maks. 2 minuty. Ciasto wyłożyć na 2 blachy 60 × 40. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Krem
1200 g Non Temp Ciemny
900 g śmietanki kremowej
110 g spirytusu
50 g żelatyny
250 g wody
600 g Chocolate Mix
100 g oleju
800 g prażonego słonecznika
300 g Kremu Roślinnego Bakels
Zagotować 600 g śmietanki i dodać Non Temp. Delikatnie wymieszać i lekko ostudzić. Dodać spirytus oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Chocolate Mix wymieszać z olejem i prażonym słonecznikiem. Obie masy połączyć.
Ubić Krem Roślinny z pozostałą śmietanką na 3, dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Połowę otrzymanego kremu wyłożyć na pierwszy blat czekoladowy, wyrównać i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Odstawić do wychłodzenia.
Dekoracja
300 g Diament Czekoladowy
300 g Diament Złoty
Diament Czekoladowy i Złoty połączyć, pokryć powierzchnię ciasta cienką warstwą i wyrównać. Dekorować według uznania.