autorka: Kinga Brataniec, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel prowadzący: Lucyna Prorok
RECEPTURA
Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
1 szklanka ciepłego mleka
6 łyżek cukru kryształu
1 opakowanie drożdży instant
1 duże jajko
3 łyżki oleju
Szczypta szafranu
1 łyżka wódki
Dekoracja
Goździki lub kawałki gorzkiej czekolady (oczy baranka)
Cukier puder
Lukier
1 białko
20-25 dag cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny
Szafran zalać łyżką gorącej wody i wódką. Odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wymieszać z drożdżami, następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 45 min). Foremkę na baranka posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremkę umieścić na blaszce do pieczenia i piec ok. 30 min w 180°C. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem (polać białym lukrem lub obsypać kokosem).
Przygotowujemy lukier. Białko ubić na sztywną pianę i dodawać powoli, porcjami cukier puder, aż do momentu gdy lukier będzie gęsty. Dodać sok z cytryny i dokładnie utrzeć. Ozdobić baranka.