...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Bezglutenowy keks z buraczkami

autorka: Marta Krzyżanowska-Sołtysiak, www.bezglutenowamama.pl

To ciasto piekę tylko raz do roku, właśnie na Wielkanoc. Jest kolorowe, zdrowe, niezwykle aromatyczne, smaczne i zaskakujące długo świeże (jak na bezglutenowe ciasta). To buraczany keks pełen czekolady, korzennych przypraw i wartościo­wych mąk. Jego sekret tkwi w połączeniu naturalnie bezglutenowych składników, które nadają ciastu wilgotności i pozostają nierozpoznane przez biesiad­ników. Zapewniam, że nawet moje podejrzliwe dzieci nie zorientowały  się, że jedzą buraki, mąkę dyniową i amarantusa.

RECEPTURA

Składniki
0,5 szklanki bezglutenowej mąki ryżowej
0,5 szklanki bezglutenowej mąki amarantusowej
2/3 szklanki bezglutenowej mąki dyniowej (lub zmielonych pestek dyni- albo zamiennie jedną z wymienionych wyżej mąk);
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu
kilka utartych ziarenek kardamonu lub łyżeczka mielonego kardamonu bez śladowych ilości glutenu
1/5 łyżeczki suszonego imbiru bez śladowych ilości glutenu lub 1 cm świeżo startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie: zamiast trzech różnych przypraw korzennych można użyć 3 łyżeczek podlaskiej przyprawy do kawy, dostępnej w sklepach zielarskich)
2 tabliczki gorzkiej czekolady bez śladowych ilości glutenu (powyżej 60% kakao)  drobnej tarce, a następnie wymieszaj  
5 jaj
ok. 300 g buraków (4 niewielkie buraki)
5 łyżek oleju (orzechowy, rzepakowy itp.)
5 łyżek płynnego miodu lub syropu (np. klonowy, trzcinowy, karobowy)
1 szklanka suszonej żurawiny i rodzynek bez śladowych ilości glutenu
2/3 szklanki mielonych orzechów lub migdałów bez śladowych ilości glutenu;



 

Wykonanie
Miód rozpuść w garnuszku na małym ogniu, a czekoladę w wodnej kąpieli. Umyte i wysuszone rodzynki i żurawinę zblenduj lub drobno posiekaj, migdały obierz ze skórki i zmiel.

Przesiej mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia.

Surowe buraczki bez skórki zetrzyj na drobnej tarce, a następnie wymieszaj je z bakaliami, dodaj miód i lekko przestudzoną czekoladę oraz mąkę z dodatkami.

Jajka z odrobiną soli ubij na puszysto i dodaj do masy mączno-buraczanej. Wymieszaj krótko mikserem i na końcu dodaj olej orzechowy. Gęste ciasto przełóż do foremki, wcześniej wysmarowanej masłem, obsypanej mąką dyniową (bułką tartą, amarantusem itp.) i udekorowanej żurawiną, suszonymi morelami oraz pestkami dyni.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC, piecz ok. 40 minut – do suchego patyczka. Ostudzony keks można udekorować polewą z białej czekolady, lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

www.bezglutenowamama.pl

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji