...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Bożonarodzeniowe Toffi - ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

autor: Paulina Krupa, klasa 2 SC, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski

RECEPTURA

Budyń
1 l mleka
4 całe jajka
2 żółtka
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru kryształu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej

0,5 litra mleka zagotować, do drugiego 0,5 litra mleka zimnego dodać cukier waniliowy, cukier kryształ, mąkę i jaja. Zawiesinę dokładnie wymieszać i  wlać do gotującego się mleka, zagotować. Ugotowany budyń przelać do miski i posypać cukrem waniliowym, odstawić do wystygnięcia.


Biszkopt (x2)
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru kryształu
1 łyżka kakao i cynamonu

Ubić białka, dodać cukier kryształ i utrwalić. Do żółtek dodać trochę ubitej piany utrwalonej cukrem, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Piec w 160-180°C.


Masa budyniowa
250g masła
250g margaryna
ok. 50 ml spirytusu
1 opakowanie budyniu
1 paczka rodzynek namoczonych w rumie
1 łyżka kakao

Masło i margarynę napowietrzyć. Wystudzony budyń dodawać porcjami do tłuszczu, całość napowietrzyć i dodać spirytus. Masę podzielić na 2 części: jedną część połączyć z namoczonymi rodzynki, drugą wymieszać z kakao.


Wykończenie
4 małe paczki herbatników
1 puszka kajmaku
1 biała czekolada


SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt - połowa masy budyniowej z rodzynkami - biszkopt - druga połowa masy budyniowej z rodzynkami - herbatniki (2 paczki) - kajmak - herbatniki (2 paczki) - masa budyniowa z kakao - posypać tartą czekoladą.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji