czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Brownie z musem czekoladowym 0

dodano ,Redakcja PS

autorka: Marta Bucior – Manufaktura Czekolady

RECEPTURA

Brownie
180 g masła
250 g czekolady z Ghany 70%
4 jajka
200 g cukru
100 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g mąki

W rondelku rozpuścić gorzką czekoladę z masłem. Odstawić do przestudzenia. Do dużej miski dodać jajka, oba rodzaje cukru, sól i wanilię. Zmiksować do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując. Po dodaniu całej do czekoladowej masy przesiać mąkę i miksować krótko, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do foremki (najlepiej kwadratowej) o wymiarach 25x25cm. Piec w 180oC przez 25-30 min. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.


Mus czekoladowy
125 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
150 g czekolady mlecznej

Mascarpone w temperaturze pokojowej oraz śmietankę krótko miksować do delikatnego ubicia. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowany mus wyłożyć na brownie. Całość włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Aby uzyskać efekt ze zdjęcia, mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy.

 

Marta Bucior – Manufaktura Czekolady, studentka SGGW na kierunku żywienie, pasjonatka pieczenia i gotowania, a przede wszystkim czekolady w każdej postaci –ciast, pralin, deserów.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe