autorka: Marta Bucior – Manufaktura Czekolady
RECEPTURA
Brownie
180 g masła
250 g czekolady z Ghany 70%
4 jajka
200 g cukru
100 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g mąki
W rondelku rozpuścić gorzką czekoladę z masłem. Odstawić do przestudzenia. Do dużej miski dodać jajka, oba rodzaje cukru, sól i wanilię. Zmiksować do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując. Po dodaniu całej do czekoladowej masy przesiać mąkę i miksować krótko, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do foremki (najlepiej kwadratowej) o wymiarach 25x25cm. Piec w 180oC przez 25-30 min. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mus czekoladowy
125 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
150 g czekolady mlecznej
Mascarpone w temperaturze pokojowej oraz śmietankę krótko miksować do delikatnego ubicia. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowany mus wyłożyć na brownie. Całość włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Aby uzyskać efekt ze zdjęcia, mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy.
Marta Bucior – Manufaktura Czekolady, studentka SGGW na kierunku żywienie, pasjonatka pieczenia i gotowania, a przede wszystkim czekolady w każdej postaci –ciast, pralin, deserów.