...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Chleb z kurkumą i cytryną

Poznajcie niezwykła recepturę Małgorzaty Rybackiej - laureatki I miejsca w kategorii "pasjonaci" w konkursie Master Baker 2021.

Słoneczna żółć to barwa roku 2021 wybrana przez Instytut Pantone. To kolor przynoszący nadzieję, ocieplający i kojarzący się ze zdrowiem i pozytywną energią. Takiego koloru można nadać pieczywu zwłaszcza używając kurkumy. Oto receptura jednej z laureatek konkursu Master Baker 2021 - Małgorzaty Rybackiej.

Chleb z cytryną i kurkumą

Skład:
400 g mąki pszennej T750 
100 g mąki orkiszowej jasnej
360 g wody
10 g soli
8 g kurkumy w proszku
1 cytryna 90 g
110 g zakwasu pszennego
(20%mąki graham/80% mąki T750)

 

 

Wykonanie:
Zmieszać zakwas z wodą, kurkumą i mąką. Odpoczynek ciasta 1h. Dodać sól. Odpoczynek - kolejne 30 minut.
Cytrynę ze skórką pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki.

Wykonać "laminację ciasta" wraz z dodaniem do niego ćwiartek cytryny. Wykonać cztery składania ciasta co 40 minut. Wstępnie uformować bochenek. Odpoczynek ciasta - 30 minut. Ostatecznie uformować bochenek. Przełożyć go do kosza rozrostowego i "garować" 16 h w lodówce w temperaturze 5°C.

Ozdobić ciasto plastrem cytryny oraz je naciąć. Rozgrzać garnek żeliwny w piekarniku na maksymalnej temperaturze (1h).
Piec chleb w garnku żeliwnym z pokrywą 25 minut w temperaturze 230°C oraz bez pokrywy 30 minut w temperaturze 220°C.

 

 

II wersja:
Zgodnie w powyższym przepisem, przygotowane ciasto podzielić na dwie części, przełożyć je do dwóch form kwasoodpornych firmy Korzeniewscy "Chleb Małgosi".
Formy z ciastem garować 16 h w lodówce, w temperaturze 5°C, tak jak w przypadku bochenka.
Ozdobić ciasto plastrami cytryny. Wstawić formy do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom.
Piec 30 minut w temperaturze 220°C  i 30 minut w temperaturze 200°C osłonięte od góry papierem do pieczenia, celem uniknięcia zbytniego przyrumienienia chlebów. Po wyjęciu chlebów z form, obficie zrosić ich wierzch wodą.
Studzić chleby na kratce 2-3 h.

 

Małgorzara Rybacka >>> Chleby moja pasja 

 

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji