...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Chleb z kurkumą i cytryną

Poznajcie niezwykła recepturę Małgorzaty Rybackiej - laureatki I miejsca w kategorii "pasjonaci" w konkursie Master Baker 2021.

Słoneczna żółć to barwa roku 2021 wybrana przez Instytut Pantone. To kolor przynoszący nadzieję, ocieplający i kojarzący się ze zdrowiem i pozytywną energią. Takiego koloru można nadać pieczywu zwłaszcza używając kurkumy. Oto receptura jednej z laureatek konkursu Master Baker 2021 - Małgorzaty Rybackiej.

Chleb z cytryną i kurkumą

Skład:
400 g mąki pszennej T750 
100 g mąki orkiszowej jasnej
360 g wody
10 g soli
8 g kurkumy w proszku
1 cytryna 90 g
110 g zakwasu pszennego
(20%mąki graham/80% mąki T750)

 

 

Wykonanie:
Zmieszać zakwas z wodą, kurkumą i mąką. Odpoczynek ciasta 1h. Dodać sól. Odpoczynek - kolejne 30 minut.
Cytrynę ze skórką pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki.

Wykonać "laminację ciasta" wraz z dodaniem do niego ćwiartek cytryny. Wykonać cztery składania ciasta co 40 minut. Wstępnie uformować bochenek. Odpoczynek ciasta - 30 minut. Ostatecznie uformować bochenek. Przełożyć go do kosza rozrostowego i "garować" 16 h w lodówce w temperaturze 5°C.

Ozdobić ciasto plastrem cytryny oraz je naciąć. Rozgrzać garnek żeliwny w piekarniku na maksymalnej temperaturze (1h).
Piec chleb w garnku żeliwnym z pokrywą 25 minut w temperaturze 230°C oraz bez pokrywy 30 minut w temperaturze 220°C.

 

 

II wersja:
Zgodnie w powyższym przepisem, przygotowane ciasto podzielić na dwie części, przełożyć je do dwóch form kwasoodpornych firmy Korzeniewscy "Chleb Małgosi".
Formy z ciastem garować 16 h w lodówce, w temperaturze 5°C, tak jak w przypadku bochenka.
Ozdobić ciasto plastrami cytryny. Wstawić formy do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom.
Piec 30 minut w temperaturze 220°C  i 30 minut w temperaturze 200°C osłonięte od góry papierem do pieczenia, celem uniknięcia zbytniego przyrumienienia chlebów. Po wyjęciu chlebów z form, obficie zrosić ich wierzch wodą.
Studzić chleby na kratce 2-3 h.

 

Małgorzara Rybacka >>> Chleby moja pasja 

 

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać








Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji