...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kulicz - tradycyjna babka z Rosji

Poznaj recepturę laureatki II miejsca w konkursie Wielkanoc z Jajem, Julianny Bednarczuk.

Uwaga wstępna -  żeby uzyskać efekt marmurkowy, ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Przy formowaniu jasne i kakaowe ciasto dzielić na 2 części, rozwałkowując osobno, smarować masłem i posypywać bakaliami, nakładając jeden na drugi, zwijać, przecinać (jak w przepisie poniżej).


Kulicz-cruffin
Składniki:
400 g mąki luksusowej
200 ml mleka
15 g drożdży
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii


dodatkowo:
150 g miękkiego masła
400 g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki)
150 ml rumu

 


Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie byłogrudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić objętość). Bakalie osączyć z rumu, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm, posmarować miękkim masłem, posypać bakaliami, zwinąć w roladę. Roladę przeciąć wzdłuż, zostawiając ok 3cm, każdą połowę zwinąć, robiąc ślimaka. Zawinięte "ślimaki" ułożyć jeden na drugim i włożyć do wysokich forem. Formy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć prawie trzykrotnie (u mnie rosło 1,5 godziny). Nagrzać piekarnik do 170stC, na dno ustawić naczynie z gorącą woda, żeby wytworzyła się
para. Wstawić formy z ciastem, piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu kulicze pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykryte ściereczką. Kulicze można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać








Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji