...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Monoporcja jajo – chałwa/ rokitnik

Elegancka propozycja laureatki konkursu "Wielkanoc z jajem". Zobacz recepturę.

Inspiracją do stworzenia deseru były opowieści domowników Kasi o czasach PRL-u, gdzie w sklepach wszystkiego brakowało.  A rarytas taki jak chałwa był dostepny jedynie pod odstaniu długich godzin w kolejce. Zwłaszcza w okresie świątecznym. Kasia dodała również produkt lokalny, jaki na Pomorzu jest niewątpliwie rokitnik. ‘

 



Receptura:
Dacquise orzechowy
75 g mąki z palonego orzecha włoskiego
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
75 g cukru pudru
75 g cukru
60 g białka

Białko ubić z cukrem kryształem. Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem i połączyć z ubitą bezą. Odpiekać w tem.170°C /12min

Insert rokitnik:
175 g purre z rokitnika
75 g purre z moreli
25 g miodu wielokwiatowego
2,5 szt. Żelatyny w listkach 180 bloom

Namoczyć żelatynę zimnej wodzie. Zagotować połączone ze sobą purre. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i miód. Zamrozić zalane inserty.

Mus chałwowy:
100 g śmietany 31%
60 g cukru
75 g żółtka
180 g chałwy
6 g żelatyny
375 g śmietany 31%

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Z 3 pierwszych składników sporządzić krem angielski dodać żelatynę. Zalać rozdrobnioną chwałę wymieszać do połączenia. Ubić śmietanę na 3/4. Przy 26-28 °C połączyć na dwa razy z ubitą wcześniej śmietaną. 


Polewa czekoladowa:
150 g czekolady karmelowej
75 g masła kakaowego

Połączyć czekoladę z masłem. Rozpuścić.Zalewać zamrożony produkt.

Dekoracje: gniazdo z ciemnej czekolady oraz jadalne złoto, kwiaty młodego rozmarynu.

Sposób wykonania gniazda:

200 g czekolady 811
Marmurowy blat
Miska z wodą i lodem
Ring metalowy


Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej do tem. 40°C-45°C. Umieścić 2/3 czekolady na marmurowe powierzchni.
Do mieszania użyć szpatuły. Kontynuować mieszanie, aż czekolada zacznie gęstnieć i rozpocznie się proces krystalizacji.
Dodać schłodzoną na blacie czekoladę do reszty roztopionej i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Czekolada jest teraz gotowa do wykonania dekoracji (dla pewności można zanurzyć czubek noża w czekoladzie i jeżeli w +/- 20°C zastygnie w ciągu 3 minut, to znaczy, iż jest dobrze zatemperowana). 


Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i szprycować po wcześniej przygotowanym lodzie długie kreski (5/6 na jedno gniazdko). Zawijać w miarę szybko poszprycowaną czekoladę na ringi (po wyszprycowaniu czekolady, zostaje około 2 min na pracę z nią).

Sposób wykonania jaja:
Przełożyć mus do rękawa cukierniczego. Szprycować do połowy silikonową formę jajka. Włożyć zamrożony insert rokitnikowy, dopełniać musem. Mrozić.

Oblewać polewą zamrożony monodeser. Wziąć miskę z zimną wodą, układać płat złota. Zastygnięte jajo nabijać na wykałaczkę, zanurzać w misce z wodą z płatem złota. Docinać porządny kształt dacquise .

Złożenie deseru:
Na talerzu ułożyć dacquise, następnie na to gniazdko. A na końcu jajko.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji