autor: Uldo Polska
Delikatne pieczywo wytwarzane z pszenicy orkisz, o wyjątkowych walorach odżywczych.
Orkisz Extra jest wyjątkowym połączeniem delikatnego słodkawego smaku i długotrwałej świeżości. To także bogactwo witamin oraz makro i mikroelementów.
Orkisz Extra jest źródłem białka (9,8g/100g) oraz posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego (6,2g/100g).
To także źródło kwasu foliowego oraz witamin B1 i E, a także magnezu, potasu, fosforu, cynku, żelaza.
Orkisz Extra jest zatem doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety.
RECEPTURA
3,00 kg Uldo Orkisz Extra
0,12 kg drożdży
0,06 kg Uldo Ekstrakt Słodowy Ciemny
0,02 kg cynamonu
2,30 l wody
1,20 kg rodzynek
0,80 kg suszonych śliwek
0,60 kg orzechów włoskich
0,40 kg moreli
-------------------------------------------
8,50 kg ciasta
Parametry
Czas mieszania: mieszarka spiralna 2 min. wolno, 12 min. szybko
Temperatura ciasta: 27°C
Leżakowanie ciasta: 20 min.
Naważka: 350 g
Garowanie: 50 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Temperatura pieca: 220°C ↓170°C , piec obrotowy
Wytwarzanie
- bakalie dodać na koniec mieszania
- wypiekać w foremkach
- piec z obfitym zaparowaniem
- ostatnie 5 minut piec z otwartym cugiem
- zwrócić uwagę na temperaturę pieca, przy zbyt wysokiej chleb może kolorować