autor: Uldo Polska
Nowa formuła!
Tradycyjna włoska babka Panettone posiadająca charakterystyczny miękisz o wydłużonej strukturze. Specjalne aromatyczne komponenty w połączeniu z bakaliami (skórka pomarańczowa, cytrynowa i rodzynki) nadają produktowi niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe, charakterystyczne dla babki Panettone. Dzięki zastosowaniu nowej formuły produkt pozostaje świeży przez długi czas.
RECEPTURA
10,00 kg Uldo Panettone
1,00 kg jaj
0,75 kg drożdży
1,00 kg margaryny/oleju
2,50 kg skórki pomarańczowej/owoców suszonych
2,50 l wody
---------------------
17,75 kg ciasto
Zamiast skórki pomarańczowej można dodać mieszankę owoców suszonych - propozycja na 2 kg mixu
460,00 g rodzynek
180,00 g skórki pomarańczowej
60,00 g skórki cytrynowej
Parametry
Czas mieszania: 3 min. wolno, 6 min. szybko
Temperatura ciasta: 25 °C
Leżakowanie ciasta: 30 min.
Naważka (w zależności od formy): 350 g
Garowanie (35°C, 75%): 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura pieca: 220°C↓180°C
Wskazówki
W końcowej fazie mieszania dodać margarynę i owoce. Owoce suszone (rodzynki, skórkę pomarańczową) zaleca się namoczyć w alkoholu: do 2,5 kg owoców dodać 1,25 kg alkoholu np. likieru Amaretto lub rumu pozostawić na około 12 godzin.
W przypadku babek bez owoców, zmniejszyć naważkę.