...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zeelandia Sp.zo.o., materiał promocyjny

Ciasto makowe a la mazurek

autor: Juliusz Kurylonek, technolog firmy Zeelandia

Mazurek to delicja obowiązkowa na wielkanocnym stole, tym razem prezentujemy go w nowej odsłonie. Dominuje w nim aromatyczne ciasto makowe, którego wyjątkowość podkreśla migdałowy aromat. Słodycz charakterystyczną dla tego wypieku zyskujemy dzięki kajmakowi.

RECEPTURA (1,27 sztuk 4,204 kg)

Ciasto kruche
450 g Ciasta Kruchego Special
200 g margaryny
20 g jaj
250 g kajmaku

Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (płaskim mieszadłem). Ciasto schłodzić i rozwałkować blat o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Wystudzić. Kajmak równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta kruchego.

Blat makowy
500 g ciasta makowego
225 g jaj
225 g oleju

Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (płaskim mieszadłem). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Wystudzić. Ciasto makowe wyłożyć na ciasto kruche z kajmakiem i delikatnie docisnąć.



Nakropka z porto
250 g porto
1 laska wanilii
0,5 g cynamonu
0,5 g mielonych goździków

Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i przecedzić. Nakropką nasączyć blat makowy.

Krem kajmakowy z orzechami
750 g śmietany 30%
150 g wody
400 g kajmaku
100 g orzechów włoskich
150 g Zeesanu Neutralnego

Schłodzoną śmietanę ubić. Część kajmaku (100 g) upłynnić (podgrzać), wystudzić i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, wsypać orzechy. Dodawać porcjami masę śmietanowo-kajmakową i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem kajmakowy równomiernie rozprowadzić na cieście. Schłodzić. Pozostały kajmak (300 g) upłynnić i równomiernie rozprowadzić na schłodzonym cieście za pomocą skrobki cukierniczej z karbem.

 


Juliusz Kurylonek, technolog firmy Zeelandia – cukiernictwo to zarazem jego zawód i ogromna pasja. Jest z nim związany od 30 lat. Pierwsze, cenne doświadczenia zawodowe zdobywał w Austrii. Od 20 lat jest członkiem zespołu firmy Zeelandia, gdzie dalej zgłębia tajniki sztuki cukierniczej i kreuje nowe receptury.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zeelandia Sp.z o.o.

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji