...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Domek z piernika - Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu

autor: Paweł Kierat, Piekarnia Cukiernia Roker, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, opiekun: Lucyna Kubicka

RECEPTURA

Ciasto piernikowe
1 kg smalcu
4 kg mąki pszennej
2 kg mąki żytniej
1,25 kg mąki ziemniaczanej
0,10 kg proszku do pieczenia
2 kg miodu naturalnego
2 kg cukru
1,5 kg marmolady
10 szt. jaj
0,40 kg przyprawa do piernika
0,05 kg esencji pomarańczowej

Wykończenie
• Glazura białkowo-cukrowa do łączenia elementów
• 4 kg glazury pomadowej
• Karmel (izomalt w granulacie) na szyby w oknach, nogi mikołaja, choinki.

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto piernikowe połączyć i wyrobić na gładką masę. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać poszczególne elementy domku według wcześniej przygotowanych szablonów i wypiekać. Wypieczone elementy z ciasta piernikowego połączyć za pomocą glazury cukrowo-białkowej.

Z masy karmelowej przygotować szyby domku, nogi mikołaja oraz 12 małych choinek. Dach stopniowo pokrywać glazurą pomadową, aby uzyskać efekt mocno zaśnieżonego domku.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji