...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Gotowe masy makowe i orzechowe

autor: Technolog firmy Pfahnl Adam Bednarski

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Masa orzechowa B1

Masa orzechowa B1 zawiera 10% orzechów laskowych. Dzięki specjalnie dobranym składnikom umożliwia łatwą i pewną produkcję doskonałej masy orzechowej.

Skład:
orzechy laskowe prażone (10%), cukier, mąka pszenna pęczniejąca, maltodekstroza, serwatka w proszku, mąka sojowa, olej roślinny, suszone białko jaj kurzych, aromat, sól.

Receptura:
1 kg Masy orzechowej B1
10 dag bułki tartej
0,37 l wody
-------------------------------
1,45 kg masy orzechowej

Przygotowanie:
Masę orzechową wymieszać z bułką tartą, zalać gorącą wodą, ponownie wymieszać i pozostawić na chwilę. Tak przygotowaną masę można doprawić rumem dla zaostrzenia smaku. 

Masa makowa B4

Masa makowa B4 zawiera 40% maku. Dzięki specjalnie dobranym składnikom umożliwia łatwą i pewną produkcję doskonałej masy makowej.

Skład:
mak stabilizowany (40%), cukier, dekstroza, serwatka w proszku, skrobia pszenna pęczniejąca, mąka sojowa, suszone białko jaj kurzych, kakao, cynamon, aromat wanilinowy.

Receptura:
1 kg Masy makowej B4
10 dag bułki tartej
0,5 l wody
-------------------------------
1,6 kg masy makowej

Przygotowanie:
Masę makową  wymieszać z bułką tartą, zalać gorącą wodą, ponownie wymieszać i pozostawić na chwilę. Tak przygotowaną masę można doprawić rumem dla zaostrzenia smaku. 

Porady:

Kiedy używasz gotowych mas

  • Przygotowując nadzienie makowe i orzechowe, dodaj gorącą wodę o temperaturze ok. 60°C
  • Po zaparzeniu pozostaw masę na 15 min, aby dobrze stężała.
  • Gotowe nadzienie można przechowywać w lodówce nawet do 48 godzin.
  • Do przygotowywanej masy można dodać okruchy cukiernicze w ilości do 10%. Ten zabieg z pewnością nie obniży walorów smakowych, a pozwoli obniżyć koszty produkcji.

Wskazówki:

  • Aby gotowa strucla dłużej zachowywała świeżość, przygotowywane ciasto nie może być zbyt sztywne. 
  • Przy produkcji strucli w kształcie warkocza wywiń masę makową do góry. W ten sposób uzyskasz bardzo efektowny wygląd.
  • Dla smakowitego połysku posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
  • Przy produkcji nadzienia na wykwintne makowce dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Dodatek marmolady wieloowocowej do nadzienia makowego przedłuży jego świeżość, poprawi smak i dodatkowo obniży koszty produkcji.
  • Optymalny udział nadzienia makowego lub orzechowego to 75% w stosunku do ciasta. 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Pfahnl Polska Sp. z o.o.








Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji