autor: Jabex
Wyrafinowane ciasto z dozą ekskluzywnego nadzienia daktylowego.
RECEPTURA
Blat ciemny
1 500 g Golden Choco JABEX
600 g jaj
600 g oleju
150 g wody
Wszystkie składniki wymieszać mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3-4 min. Gotową masę wyłożyć na 2 blachy 60x40, wypiec w temp. 180-190°C, czas wypieku ok. 15-20 min.
Krem Dubai
800 g Dubai Sweets pomarańczowy JABEX
1 200 g śmietany 33%
20 g żelatyny
100 g cukru puder
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie odkładamy do związania okruchów z masą na ok 1-2 godziny. Tak przygotowaną masę wykładamy na całą powierzchnię jednego z czterech rozwałkowanych kęsów (na kształt prostokąta). Należy pamiętać, żeby temperatura ciasta była zbliżona do temp. masy makowej. Całość zwijamy jak roladę wypiekamy w temp. 200°C przez 20-30 min. Wypieczony makowiec oprószamy cukrem pudrem.
Bita śmietana
300 g Dubai Sweets pomarańczowy JABEX
1 000 g śmietany 33%
20 g żelatyny
500 g Sonrisa Ciemna JABEX
Ubitą śmietanę łączymy z nadzieniem Dubai Sweets i rozpuszczoną w wodzie z żelatyną. Uzyskaną masę wykładamy na drugi blat i wygładzamy. Całość polewamy Sonrisą ciemną.