autor: firma Jabex
Receptura na 4 sztuki*
SKŁADNIKI
1,065 kg gotowej masy bezowej Beza Mix Jabex
0,60 kg wody
0,75 kg serka mascarpone
0,20 kg Kremu Delicioso Kajmak Jabex
0,30 kg śmietany
0,02 kg żelatyny
0,50 kg Nadzienia daktylowego 77,5% Jabex
* Szacunkowy koszt 1 kg gotowego wyrobu: 10,34 zł
Koszt 1 torcika 8,35 zł
PRZYGOTOWANIE
Bezę Mix 750 g połączyć z 315 g wody, następnie roztwór ubijać na najwyższych obrotach do momentu uzyskania piany (około 8 minut). Wyszprycować masę na spody bezowe o średnicy 20 cm (1 × 150 g) i poddać suszeniu w piecu obrotowym w temperaturze 100oC przez około 4 godz. Następnie blaty bezowe przesmarować roztopioną białą czekoladą ok. 150 g.
Połączyć serek mascarpone z Kremem Delicioso Kajmak. Ubić śmietanę z żelatyną i wymieszać delikatnie z masą serowo-kajmakową. Odstawić na 10-15 min do stężenia. Blat wyszprycować gotową masę, a następnie Nadzieniem daktylowym 77,5%. Przykryć drugim blatem bezowym.
DEKOROWANIE
Dekorować suszonymi daktylami, kandyzowanym imbirem, rodzynkami oraz wiórkami czekoladowymi, oprószamy kakao lub cukrem pudrem.
Pierwszy taki produkt Zalety Nadzienia daktylowego 77,5%: |