Wydarzenie, organizowane przez Akademię Mistrza, to spotkanie najlepszych polskich cukierników i szefów kuchni z gwiazdami światowego formatu.
Podobne artykuły
V edycja konkursu Bake & PlayBake & Play #zostań w domu – historyczna edycja konkursu dla młodych cukiernikówUcz się z Akademią Mistrza Biznesu!W zeszłym roku mieliśmy okazję gościć włoskiego mistrza Leonardo di Carlo, który podzielił się z uczestnikami swoim bogatym doświadczeniem cukierniczym i wieloma interesującymi pomysłami.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Walter Vogt – profesor, wybitny szef kuchni i mistrz cukiernictwa z Argentyny. Będzie to niepowtarzalna okazja, aby w praktyce poznać warsztat mistrza, zainspirować się jego wiedzą i umiejętnościami oraz dowiedzieć czegoś więcej o południowoamerykańskiej sztuce kulinarnej.
Walter Vogt
Walter Vogt urodził się w Argentynie, ale jego niemieckie korzenie w dużym stopniu wpłynęły na jego rozumienie kuchni. Dociekliwość i nonkonformizm skłoniły go do poszukiwania nowych kulinarnych dróg i rozwiązań. W swojej pracy cukiernictwo łączy z kuchnią słoną, będącą czymś więcej niż zwykłą kombinacją technik i składników.
Doświadczenie zdobywał w szkołach i instytutach kulinarnych oraz cukierniach i restauracjach w wielu krajach. Przez ponad 10 lat pracował jako profesor w szkole gotowania Espaisucre z Jordi Butronem i Xano Saguerem. Prowadził kursy tradycyjnych wypieków, był szefem zespołu kreatywnego deserów oraz szefem kuchni restauracji Espaisucre. Dzisiaj realizuje indywidualne projekty gastronomiczne. Jego specjalnością są desery restauracyjne.
Temat spotkania
Motywem przewodnim spotkania będą desery restauracyjne na talerzu i w szkle z wykorzystaniem składnika głównego – malin. Podczas specjalnego wykładu i warsztatów profesor podzieli się z uczestnikami wiedzą o konstrukcji deserów, kompozycji, składnikach. Pasja mistrza do łączenia różnych smaków i szukania nieoczywistych rozwiązań z pewnością zaowocuje nietypowym podejściem do tematu spotkania.
Dlaczego warto być z nami?
- znajdziesz się w elitarnym gronie najlepszych polskich cukierników i szefów kuchni
- zyskasz okazję do wymiany doświadczeń, rozmów i dyskusji z ludźmi z branży
- będziesz mieć możliwość rozmowy z mistrzem, zadawania pytań, testowania nowatorskich technik przygotowywania deserów
- wzbogacisz swoją wiedzę i umiejętności
- spędzisz czas w kreatywnej i przyjaznej atmosferze, korzystając z bogatego programu, składającego się z wykładu, warsztatów oraz lunchu i uroczystej kolacji
Zapraszamy!
7-8 grudnia, Warszawa, Hotel Airport Okręcie
http://www.akademiamistrza.pl/warsztat-mistrza/