autor: Barbara Maślonka, klasa 2TGa, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura:
Składniki:
750 dag mąki
375 dag margaryny
8 jaj
250 dag cukru pudru
0,5 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
450 g okrągłych biszkoptów
270 g powideł śliwkowych
Aromat migdałowy
5 ml przegotowanej wody + brandy
Wykonanie:
Ugotować mak. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat migdałowy. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki mąki.
Wykończenie
Przygotować poncz z wody i brandy, biszkopty namoczyć w ponczu. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć najpierw ciasto ciemne, na to biszkopty i warstwę powideł, następnie ciasto makowe, biszkopty i warstwę powideł. Na koniec nałożyć ciasto białe.
Piec w temperaturze 180oC do czasu, aż się zarumieni.
Gotowe ciasto polać polewą i udekorować płatkami migdałów.