autorzy: technolodzy Adam Bednarski i Ryszard Stojanowski, Pfahnl
Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
CIASTO NA KAPUŚNIAKI
4 kg ciasta maślanego HTK
6 kg mąki pszennej typ 500
0,3 kg drożdży
4,8 l zimnej wody
FARSZ
Gotowana kapusta kiszona, grzyby, cebula, pieprz i sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE
Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto (15 kg) wałkować
3 x 3 z margaryną listkującą (4 kg).
Kęsy ciasta: ok. 5 dag,
nadzienie: ok. 2 dag.
Garowanie: ok. 25 min.
Czas wypieku: ok. 25 min w temp. 180-200°C.
WSKAZÓWKI
Ciasto po rozwałkowaniu powinno być dobrze schłodzone; zawinięte w folię najlepiej włożyć do chłodziarki na minimum pół godziny.
Przy formowaniu kapuśniaczków brzegi posmarować wodą, żeby lepiej się sklejały.
Wierzch uformowanych kapuśniaków posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem – uzyskamy bardzo apetyczny wygląd.
Dobry efekt daje przesmażenie farszu. Przed nadziewaniem farsz powinien być wystudzony.