...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Klasyczne faworki - receptura

Faworki, chrust, chruściki - różne są nazwy, ale jedna idea - ma być słodko, chrupiąco i tłusto.

Tradycja ich smażenia pochodzi z Niemiec oraz Litwy. Podobno są dziełem przypadku - cukiernik nieopatrznie wlał podłużny kawałek ciasta przygotowango na pączki do gorącego oleju i tak właśnie powstał jeden z najbardzoiej charakterystycznych smakołyków karnawału - faworki. Podłużne łakocie były jednak dość ciężkie i tłuste, stąd podjęto się udoskonalania receptury - smazono więc faworki z ciasta lanego, a nawet biszkoptowego. Dziś przyrządza się je z ciata zbijanego, które ma tą zaletę, że nie chłonie aż tak bardzo tłuszczu. Jego podstawą są: mąka, żółtka, kwaśna śmietana i ocet.

Warto dodać, że produkt ten jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Swoją rodzinna recepturą na faworki podzieliła się z nami Katarzyna Arendarczyk.

 

 

Receptura
3 szklanki mąki
10 g masła
4 g cukru z wanilią
7 żółtek
4,5 g  octu
0,2 l kwaśnej śmietany
Smalec do smażenia

Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto uderzać wałkiem przez około 10 min. Zbijać masę, rozpłaszczając. Następnie ponownie zagnieść i powtórzyć. Dzięki uderzeniu ciasto jest odpowiednio napowietrzone i pozostaje kruche.

Wałkować ciasto bardzo cieniutko, a następnie wycinać radełkiem pasy (warto to zrobić pod ukosem żeby wyszły zgrabne rąby). Każdy kawałek nacinać na środku, jeden koniec przekładać przez otwór.

Faworki smażyć na smalcu z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji