autor: Uldo Polska
Receptura na ciasto 60/40 cm:
Niezbędne produkty Uldo:
• Uldo Kokosowe
• Uldo Bita Śmietana
• Uldo Stabilizator Neutralny
Blat kokosowy
Uldo Kokosowe 1500 g
Jaja 600 g
Olej 600 g
woda 300 g
------------------------------------------------------
Razem 3000 g
Wiórki kokosowe do posypania 100 g
Krem
Uldo Bita Śmietana 665 g
Woda/mleko 1335 g
Uldo Stabilizator Neutralny 400 g
Woda (50°C) 400 g
Borówki 2000 g
------------------------------------------------------
Razem 4800 g
Blat kokosowy
Wszystkie składniki wymieszać paletą na średnich obrotach przez 4 min., nie ubijać. Ciasto rozłożyć na 2 blachy o wymiarach 60x40 cm wyłożone papierem pergaminowym, do jednej 2 kg masy, a do drugiej 1 kg masy. Piec w temperaturze 200°C przez 20 min.
Krem
Uldo Bitą Śmietanę i wodę lub mleko ubijać rózgą na szybkich obrotach przez 5 min. Odłożyć ok. 200 g do posmarowania wierzchu. Dodać opłukane borówki. Do wody (ok. 50°C) dodać Uldo Stabilizator Neutralny, wymieszać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na grubszy blat, przykryć cieńszym blatem, przesmarować odłożonym kremem i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.
Ciasto kokosowe z dodatkiem świeżych owoców
Produkt przygotowane na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, z dodatkiem wiórek kokosowych i mleka kokosowego. Charakteryzuje się bardzo przyjemnym kokosowym smakiem i aromatem, a specjalnie dobrane komponenty sprawiają, że ciasto pozostaje wilgotne i świeże przez długi czas. Kompozycja została wzbogacona wysokiej jakości bitą śmietaną, która posiada wyjątkowy smak i delikatny aromat. Puszysta struktura bitej śmietany pozostaje stabilna w trakcie przechowywania, a także bardzo dobrze zachowuje się w czasie mrożenia i rozmrażania, nie tracąc objętości i walorów smakowych.