autor: AKO S.A.
Kostka Bananowo-Czekoladowa – puszyste ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o smaku czekoladowo-bananowym przełożone kremem śmietankowym i nadzieniem owocowym.
RECEPTURA
KOSTKA Bananowo-Czekoladowa – blacha 60/40
Blat biszkoptowo – tłuszczowy bananowy
750 g „Ciasto bananowe” AKO
335 g jaj
300 g oleju
75 g wody
--------------------
Razem 1460 g
Ciasto czekoladowe
500 g „Czardasz” AKO
115 g jaj
200 g oleju
100 g wody
--------------------
Razem 915 g
Krem śmietanowy
1200 g śmietanki 30%
180 g Stabilizator „Balbina neutralna” AKO
210 g wody do Balbiny
--------------------------------
Razem 1590 g
Nadzienie owocowe i polewa czekoladowa
600 g „Wiśnia w żelu 65%” AKO
450 g polewy czekoladowej
Razem 5015 g
Ubytki 715 g
Wydajność 4300 g
Sposób wykonania
Składniki ciasta na blat bananowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie mieszać mieszadłem płaskim na średnich obrotach ok. 3 min. Ciasto rozłożyć na blasze z wysokim rantem o wymiarach 60/40.
Składniki ciasta na blat czekoladowy wymieszać wg receptury na wolnych obrotach za pomocą mieszadła płaskiego, następnie mieszać na średnich obrotach przez około 3 min. Ciasto rozłożyć fragmentami na ciasto bananowe delikatnie je rozprowadzając na wzór mozaiki. Wypiec w temp. 200°C przez około 20 min. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Stabilizator „Balbina” rozpuścić w wodzie, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. 2/3 otrzymanej masy wylać na jeden blat, przykryć drugim blatem. Na górę rozłożyć pozostały krem śmietankowy oraz wiśnię w żelu. Całość wykończyć polewą czekoladową, wstawić do schłodzenia.