...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Mille-feuille z kremem czekoladowym i rokitnikiem

autor: Thierry Ayel – ambasador ZT Kruszwica SA, francuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa, właściciel firmy szkoleniowej Francja na Talerzu

RECEPTURA

Ciasto francuskie odwrócone

Ciasto nr 1
375 g Maestra Puff Pastry Delicate
75 g mąki 450
75 g mąki 550

Połączyć mąki z miękkim Maestro Puff Pastry Delicate. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, zafoliować i schłodzić.
 
Ciasto nr 2
110 g Maestra Puff Pastry Delicate
150 ml wody
15 g soli
175 g mąki 450
75 g mąki 550
100 g cukru pudru

Przygotować ciasto z mąki, soli, wody i rozpuszczonego, schłodzonej margaryny Maestra Puff Pastry Delicate. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, zafoliować i schłodzić.

Na schłodzonym cieście nr 1 ułożyć pośrodku ciasto nr 2. Zwijać dwa razy podwójnie i raz pojedynczo. Przygotowane ciasto piec w 200oC przez 15 minut. Następnie pokroić w paski o wymiarach 4 x 12 cm, posypać cukrem pudrem i piec w 220oC przez 3 minuty.

Krem czekoladowy
300 g śmietany 33%
300 g mascarpone
120 g żółtek
50 g pasty pralinowej (orzech laskowy)
200 g czekolady 72%
100 g czekolady białej

Śmietanę, mascarpone i pastę pralinową zagotować. Dodać żółtka. Masę podgrzać do 84oC, połączyć z czekoladą i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kasza jaglana
20 g ekspandowanej kaszy jaglanej
30 g cukru pudru

Kaszę i cukier puder skarmelizować.



Crémeux z rokitnika
300 ml soku z rokitnika
100 g cukru
80 g żółtek
10 g żelatyny
20 g wody
200 g Maestra Kremowa White

Sok z rokitnika podgrzać do 80oC. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z sokiem, całość podgrzać do 84oC. Dodać namoczoną żelatynę. Do ubitej margaryny Maestra Kremowa White MB dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Compotée z rokitnika
200 ml soku z rokitnika
70 g cukru
3 g pektyny

Sok, cukier i pektynę zagotować.

Składanie
Paski ciasta francuskiego przekładać kremem czekoladowym. Udekorować chantilly,  compotée z rokitnika, skarmelizowaną kaszą jaglaną i czekoladą.

 

Thierry Ayel – ambasador ZT Kruszwica SA, francuski szef kuchni i mistrz cukiernictwa, właściciel firmy szkoleniowej Francja na Talerzu, laureat i juror wielu konkursów. Wieloletnie doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Na stałe mieszka w Polsce w Tychach.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji