autorka: Katarzyna Wójcik, Katie's Cupcake
RECEPTURA
(przepis na ok. 10 sztuk)
Składniki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g sera pleśniowego
200 g sera żółtego, np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
150 g salami
100 g oliwek
85 ml oleju
250 ml mleka
3 jajka
pół łyżeczki soli
pieprz, natka pietruszki (świeża), oregano, szczypiorek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami. Odłożyć. Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty, posiekane zioła. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia (nie miksować przy pomocy miksera).
Blachę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać prawie do brzegów papilotek. Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić na kratce.
Katarzyna Wójcik, Katie's Cupcake