...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kruszwica, materiał promocyjny

Nie tylko pączki i faworki – karnawałowe słodkości na świecie

Tłusty czwartek bez choćby jednego pączka? Niemożliwe. Trudno też wyobrazić sobie ten czas w roku bez delikatnych faworków posypanych cukrem pudrem. Te dwa słodkie ciastka to prawdziwy symbol polskiego karnawału i raczej nic tego nie zmieni.

Nie znaczy to jednak, że Polacy nie są ciekawi innych smażonych w głębokim tłuszczu łakoci. Wiele tego typu ciastek z całego świata coraz częściej można spotkać w naszych cukierniach i cieszą się one dużym zainteresowaniem klientów. Stanowią ciekawe urozmaicenie karnawałowych przyjęć i choć nie dorównują popularnością naszym pączkom czy faworkom, warto pomyśleć o włączeniu i do oferty.

Cudowne castagnole
Włoscy cukiernicy i ich słodkie dzieła cieszą się ogólnoświatową renomą. Jednymi z najsłynniejszych włoskich wyrobów są, tradycyjnie serwowane w okresie karnawał, castagnole. Wyglądają one jak małe, mocno wysmażone pączki. To jednak tylko pierwsze wrażenie. Słodkie kulki, przypominające kształtem kasztany, od których zresztą pochodzi ich nazwa, nie są bowiem tak puszyste i delikatne. Tradycyjnie ciasto na castagnole nasączane jest aromatycznym likierem, który nadaje wypiekom delikatny smak. W wersji z nadzieniem, np. z ricottą, kremem pistacjowym, budyniowym, limonkowym czy jakimkolwiek innym, likier można zastąpić odrobiną spirytusu. Alkohol nie będzie wówczas wyczuwalny w smaku, a sprawi jedynie, że w czasie smażenia ciastko wchłonie mniej tłuszczu.

Chrust prosto z Lyonu
Ciasteczka liońskie to kolejny karnawałowy klasyk. Choć nazwa wypieku zdradza kraj jego pochodzenia, te podobne do naszych faworków ciastka są o wiele popularniejsze w amerykańskiej Luizjanie niż we Francji. Liońskie wypieki od ich polskich odpowiedników różnią dwa aromatyczne dodatki: rum i skórka cytrynowa, które decydują o wyjątkowym smaku. Przepis i sposób smażenia są niemal identyczne.

 


Churros, czyli witaj nowy roku
Hiszpańskie słodkie pałeczki, zwane churros, którymi tradycyjnie wita się nowy rok, doskonale wpisują się w obraz karnawałowych słodkości. Wytwarza się je z mąki, oleju, masła i cukru, czasem towarzyszą im dodatki smakowe, np. cynamon czy wanilia. Gotowe ciasto wyciska się przez szprycę, by nadać wypiekom kształt paluszka o przekroju gwiazdy, a następnie smaży na głębokim tłuszczu.

Churros to nie tylko noworoczny przysmak. Wielu mieszkańców Hiszpanii (a także Francji, Turcji, USA czy krajów Ameryki Południowej) raczy się nimi na śniadanie. Czasem podawane są też na podwieczorek lub deser. Najczęściej słodkim paluszkom pospanym cukrem pudrem towarzyszy filiżanka gęstej aromatycznej czekolady, w której można je zanurzać.

 


Słodkie kuleczki prosto z Indii
Szukając inspiracji do karnawałowych wypieków, warto zajrzeć do Indii. Ozdobą stołu i prawdziwą gratką dla podniebienia będą przygotowywane z mlecznej masy minipączki – gulab jamun. W Indiach ten słodki deser serwowany jest z okazji rozmaitych świąt, z pewnością więc sprawdzi się także podczas polskiego karnawału.
Słodkie kuleczki przygotowuje się ze zsiadłego mleka, klarowanego masła, cukru, mąki i syropu różanego. Gładkie ciasto jest dzielone i formowane w małe kulki, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Bardzo ważne jest wykończenie. Kuleczki po usmażeniu zanurzane są na kilkadziesiąt minut w gorącym syropie cukrowym. Syrop wsiąka w ciasto, powodując, że deser jest bardzo słodki, a jednocześnie zastyga na powierzchni kulek, tworząc piękną, lśniącą skorupkę.

***

Lista pysznych słodkich ciastek z całego świata, które świetnie wpisują się w karnawałowe tradycje, jest oczywiście znacznie dłuższa. Wypieki te różnią się kształtem, recepturą, sposobem wykończenia, ale łączy je jedno. Tradycyjnie smażone są na głębokim tłuszczu, tak jak nasze rodzime pączki i faworki.

 Justyna Stefańska

 

Dekalog głębokiego smażenia – poradnik na karnawał od Akademii Mistrza

1. Wybieraj tłuszcze o dobrym profilu żywieniowym i odpowiednim składzie – z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (SAFA) – i punktem dymienia powyżej 220°C.
2. Do ciastek serwowanych na zimno (np. pączków) wybieraj tłuszcze płynne i półpłynne. Dzięki temu unikniesz nieapetycznej warstwy na produktach po ich ostygnięciu, a proces filtrowania będzie szybszy i bezpieczniejszy.
3. Przygotuj produkty przed włożeniem do rozgrzanego tłuszczu: głęboko zmrożonych nie rozmrażaj, dokładnie osusz i oczyść z kryształków lodu, mąki czy panierki.
4. Utrzymuj optymalną temperaturę smażenia: 170-180°C. Dzięki temu maksymalnie wydłużysz czas użytkowania tłuszczu bez jego przegrzewania i zyskasz pewność, że pączki usmażą się idealnie. W zbyt wysokiej temperaturze będą zbyt ciemne na zewnątrz, a niedosmażone w środku, w zbyt niskiej – ciasto raczej się gotuje, niż smaży.
5. Utrzymuj optymalny stosunek smażonej żywności do ilości tłuszczu (1:10). W przepełnionym smaz˙alniku temperatura spada, pączki chłoną więcej tłuszczu, stają się ciężkie i nieapetyczne.
6. Filtruj fryturę przynajmniej raz dziennie. Wydłużysz w ten sposób cykl jej życia nawet o 50%. Dbaj o to, by do tłuszczu nie dostały się woda, okruszki czy przyprawy. Kontroluj stopień rozkładu tłuszczu. Wykonuj proste testy do mierzenia zawartości związków polarnych (OleoTest, Lipid Test) lub używaj elektronicznych urządzeń do pomiaru (Testo, Vito).
7. Wymieniaj tłuszcz na nowy. Przepisy zobowiązują do jego wymiany, gdy poziom związków polarnych osiągnie 25%. Powyżej tej wartości tłuszcz staje się niebezpieczny dla zdrowia.
8. Dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Dzięki temu pączki czy faworki „wypiją” mniej tłuszczu, a w efekcie będą lżejsze, delikatniejsze i smaczniejsze.
9. Nie spiesz się. Dobre ciastko wymaga czasu. Wrzucając do frytury kule z niewygarowanego ciasta, zamiast puszystych delikatnych pączków uzyskasz ciężkie, kleiste i nieapetyczne ciastka.
10. Zawsze smaż najpierw górną część pączka, tą, która podczas rośnięcia nie dotykała blatu. Dzięki temu będą miały ładniejszy kształt. Spód powinien być o ton jaśniejszy niż góra, smaż go więc chwilę krócej.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji