...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Owocowe czekoladki birmańskie

autor: Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, naukowiec

Kiedy przez kilka ładnych lat nie mogłem jeść produktów sojowych, posiłkowałem się birmańskim tofu. To nic innego jak ugotowana w wodzie mąka z ciecierzycy, wylana do pojemnika i po zastygnięciu krojona w plastry lub kostkę. Tofu jest wyśmienite na słodko i wytrawne. Szczególnie lubi towarzystwo czekolady i świeżych owoców.

RECEPTURA
Czekoladki (12 sztuk)

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
 3 szklanki wody
200 g czekolady gorzkiej (zawartość kakao 70%)
3 łyżeczki agaru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
sok i skórka z 1 cytryny
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
dowolne owoce

 

Przygotowanie
Do garnka wlać 2 szklanki wody i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1 szklance wody. Wlać do garnka. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie przelać do plastikowego pojemnika o wymiarach 10 × 10 cm. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki  na 4-5 godzin. Powstałą masę dokładnie zmiksować, np. blenderem ręcznym. Do garnka dodać mleko, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz agar, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Wyłączyć palnik. Dodać połamaną czekoladę, kardamon i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie wymieszać. Wypełnić masą papilotki do muffinek. Na wierzchu posypać owocami. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż stężeje.

Przepis na birmańskie czekoladki pochodzi z najnowszej książki Pawła Ochmana pt. „Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”

 

Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, naukowiec. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach”. Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.





Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji