autor: Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, naukowiec
Kiedy przez kilka ładnych lat nie mogłem jeść produktów sojowych, posiłkowałem się birmańskim tofu. To nic innego jak ugotowana w wodzie mąka z ciecierzycy, wylana do pojemnika i po zastygnięciu krojona w plastry lub kostkę. Tofu jest wyśmienite na słodko i wytrawne. Szczególnie lubi towarzystwo czekolady i świeżych owoców.
RECEPTURA
Czekoladki (12 sztuk)
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
3 szklanki wody
200 g czekolady gorzkiej (zawartość kakao 70%)
3 łyżeczki agaru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
sok i skórka z 1 cytryny
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
dowolne owoce
Przygotowanie
Do garnka wlać 2 szklanki wody i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1 szklance wody. Wlać do garnka. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie przelać do plastikowego pojemnika o wymiarach 10 × 10 cm. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 4-5 godzin. Powstałą masę dokładnie zmiksować, np. blenderem ręcznym. Do garnka dodać mleko, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz agar, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Wyłączyć palnik. Dodać połamaną czekoladę, kardamon i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie wymieszać. Wypełnić masą papilotki do muffinek. Na wierzchu posypać owocami. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż stężeje.
Przepis na birmańskie czekoladki pochodzi z najnowszej książki Pawła Ochmana pt. „Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”
Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, naukowiec. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach”. Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.