czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Piernik z kremem kasztanowym i powidłami 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Dominika Muchalska – właścicielka cukierni „Legalne Słodycze” w Zabrzu.

RECEPTURA

Piernik
80 g mąki z migdałów tygrysich (jedyne orzechy niewykazujące właściwości alergicznych)
200 g mąki kasztanowej
3 jajka
50 g płynnego oleju kokosowego
60 g ksylitolu
1/2 puszki mleczka kokosowego
3-4 łyżki syropu z daktyli
12 g cynamonu
5 g gałki muszkatołowej
5 g mielonych goździków
3 g mielonego imbiru
3 g kardamonu
szczypta pieprzu
1 łyżeczka kamienia winnego (opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody)

Jajka ubić z ksylitolem. Nadal ubijając, dodawać: syrop z daktyli, mleko kokosowe, olej kokosowy. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy i kamień winny. Następnie wsypywać je stopniowo do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki. Piec w 180oC przez 40-45 min. Ciasto powinno być ciężkie i wilgotne, ale dość pulchne.



Krem kasztanowy
150 g obranych i obgotowanych kasztanów jadalnych
120 g mleczka kokosowego
14 g ksylitolu (lub bezcukrowego kremu z kasztanów)

Dodatkowo: powidła do przełożenia

Mleczko kokosowe, ksylitol i kasztany umieścić w rondelku. Podgrzewać na niewielkim ogniu. Gotować nie dłużej niż 10 min. Po przestudzeniu zblendować na gładką masę.

Po dokładnym ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przełożyć powidłami i kremem z kasztanów.
Przygotować polewę: rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego gorzkie kakao, jasny karob i puder z ksylitolu. Dokładnie wymieszać. Oblać piernik, posypać płatkami migdałowymi i kasztanowymi.

 

Autor: Dominika Muchalska – właścicielka cukierni „Legalne Słodycze” w Zabrzu. Z miłości do słodkości porzuciła paragrafy i kodeksy. Poza rewolucją w życiu przeprowadza rewolucję w świadomości amatorów słodyczy, karmiąc ich naturalnymi wyrobami bez białego cukru, glutenu i nabiału.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe